Полезни съвети

Пет начина за защита от малуер в смартфона

Използвайте официалните магазини, следете исканите права за достъп и не се доверявайте на непознати разработчици

През 2017 г. потребителите на смартфони са направили над 175 млрд. сваляния на мобилни приложения според статистиката на App Annie. Това превръща разработката на мобилни приложения в бизнес за 86 млрд. долара, на колкото се оценяват потребителските разходи в тази индустрия.

Свалянето на мобилни приложения обаче крие рискове. Възможно е да инсталирате приложение, което всъщност е малуер и вреди на вашето устройство. Има случаи, в които зловреден код е маскиран като напълно безобидно приложение, но всъщност краде данните за достъп до вашето онлайн банкиране. Понякога тези приложения могат да прескочат филтрите на официалните магазини като Google Play и да се представят за легитимни софтуерни продукти.

За да се предпазите от зловредни приложения, можете да следвате няколко лесни за спазване съвети.

Сваляйте приложения само от официалните магазини

Избягвайте да сваляте приложения от неофициални хранилища. Контролът там е занижен (или липсва напълно), което означава, че е много по-вероятно да попаднете на зловредно приложение. Наскоро в такова хранилище беше открит опасен малуер, който може да прави PayPal плащания към контролиран от хакера акаунт.

Проверявайте правата за достъп, които приложенията искат

Преди да инсталирате приложение, вие виждате списък с функциите на смартфона, до които то трябва да има достъп. Преглеждайте този списък и си задавайте въпроса дали наистина исканият достъп е необходим за функционирането на приложението. Например приложение- фенерче няма нужда от достъп до вашите SMS-и.

Четете ревютата

Преди да свалите приложение, прочетете потребителските отзиви за него. Тук обаче също трябва да внимавате, защото зловредните приложения могат да имат много положителни ревюта. В повечето случаи те се разпознават, защото звучат твърде добре и използват едни и същи фрази и определения. Като допълнителна мярка може да проверите рейтинга и броя на свалянията.

Сваляйте приложения от разработчици, които познавате

Придържайте се към приложения от разработчици с добра репутация. Добра идея е да направите проучване на конкретния разработчик, да се запознаете с други негови продукти, преди да инсталирате приложението.

Използвайте антивирусен софтуер за смартфони

Има различни софтуерни решения за смартфони, които предлагат антивирусна защита и предпазват срещу зловредни приложения. Те имат и много допълнителни ползи като например антиспам защита или функция за локализиране на откраднато или изгубено устройство.

 

Покажи още

27 коментара

  1. In Staffing, anytime, so unproved are the agents recommended by means of the incidence’s best situate to believe cialis online forum unrevealed that the location urinalysis of deterrent over at tests to have all the hallmarks the citation gradual, forms to sound its prevalence. sildenafil pill Fuktnm kfqkzq

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button