Пет начина да намалите загубите за бизнеса от рансъмуер

Стратегия за бекъп, подсигуряване на отдалечения достъп и наличието на софтуер против рансъмуер могат да помогнат

Рансъмуерът все още e една от основните кибер заплахи за бизнеса. За това подсказва и статистиката. Около 26% от кибер застраховките през 2017 г. са срещу рансъмуер според финансовата група AIG.

Финансовите измерения на проблема също не са незначителни. Вземете за пример рансъмуера WannaCry, който взе жертви и в България. Точна оценка за загубите от този зловреден код няма, но според компанията за анализ и управление на риска Cyence щетите може да достигнат 4 млрд. долара.

Все повече атаки с рансъмуер таргетират конкретна фирма, а целта е да се криптират данните й и след това да се иска откуп за тях. Някои от последните рансъмуер атаки засегнаха организации, управляващи критична инфраструктура като пристанища, енергийни мощности и общински администрации.

Истината обаче е, че нито една фирма не е защитена от рансъмуер. Ето защо е важно да предприемете мерки, за да се предпазите от рансъмуер. Или от загубите, които ще последват при успешна атака.

Създайте стратегия за бекъп и възстановяване на данните

Много компании правят резервни копия на данните си. Това обаче не е достатъчно, за да ги спаси в случай на заразяване с рансъмуер. Всяка компания трябва да има стратегия за бекъп и възстановяване. Тя не включва само възстановяването на данните, а на цялостната среда на работа. Ако се ограничите само до бекъп на информацията, фирмата ви може да се окаже в ситуация, в която данните са възстановени, но информационните системи – не. Съответно целият бизнес не може да функционира. Стратегията за бекъп гарантира, че дори и рансъмуер атаката да е успешна, фирмата ще може да възобнови дейността си възможно най-бързо.

Използвайте софтуер против рансъмуер

Той наблюдава поведението на програмите и процесите, които се опитват да модифицират данните на служебните компютри. Ако засече съмнителни приложения или такива, които вече са идентифицирани като рансъмуер, софтуерът ги блокира.

Защитете достъпа до информационните ресурси през RDP

Remote Desktop Protocol (RDP) е популярна технология за отдалечен достъп до компютри. Само в България тя се използва от поне 6000 машини, показва справка в Shodan. Проблемът е, че RDP не е сигурна: паролите могат да се отгатват, а много администратори настройват системите така, че да са достъпни от всеки IP адрес на планетата. Ако хакер получи достъп до компютрите и сървърите на фирмата, той може да инсталира рансъмуер и да блокира информационните й системи. Ето защо добрата практика изисква да защитите достъпа през RDP до информационните ресурси на компанията.

Обучения на служителите

Голяма част от рансъмуер атаките стават заради неволни действия на служителите. Те получават имейл от непознат източник и решават да отворят прикачения в него файл, активирайки по този начин зловредния код. Едно обучение може да намали риска това да се случи.

Не плащайте подкупа

Практиката на повечето организации, които са пострадали от рансъмуер, е да не плащат искания откуп. Дори и да платите исканата сума, това не гарантира, че данните ви ще бъдат декриптирани. Вместо това може да получите искане за още пари. Плащането на откуп се счита за насърчване на престъпната дейност и затова препоръките са да не се прави.

Exit mobile version