Рансъмуер атаките все по-често са насочени към критично важна инфраструктура

Пристанището на Сан Диего е последната жертва

Последен ъпдейт на 4 октомври 2018 в 17:11 ч.

Пристанището на Сан Диего е поредната организация, пострадала от рансъмуер атака. За нея беше съобщено най-напред на 25 септември, но последствията от нея все още не са напълно ясни. Известно е, че атаката не е спряла напълно работата на пристанището. Засегнати са някои от информационните системи, свързани с администрацията му.

„Тъй като някои от информационните системи на пристанището са компрометирани, служителите изключиха и други системи като превантивна мярка… Можем да потвърдим, че беше поискан откуп в биткойн, но не можем да посочим конкретната сума“, коментира Ранда Кониглио, главен изпълнителен директор на пристанището. Тя допълва, че е мобилизиран екип, който да минимизира щетите от атаката. Откуп не е плащан.

Въпреки че атаката не е блокирала дейността на пристанището, тя все пак е оказала влияние върху системата за паркиране, заявките за достъп до публична информация и някои бизнес услуги.

Все повече атаки

Случаят е поредният пример за това как рансъмуерът може да бъде заплаха дори за големи организации, които управляват критично важна инфраструктура. По-малко от седмица преди инцидента в сан Диего пристанището в барселона също съобщи, че е пострадало от кибератака, без обаче да уточнява от какво естество е тя. Два дни след първоначалното съобщение в официалния профил в Twitter на пристанището беше публикувана информация, че атаката не е попречила на ежедневните операции.

Управата на американския град Атланта нямаше този късмет. През март 2018 г. градът пострада от масирана атака с рансъмуер, наречен SamSam, който засегна някои от електронните системи, с които гражданите си плащат сметки и задължения към общината. Организаторите на атаката поискаха откуп от 51 хил. долара (сумата варира, тъй като откупът беше поискан в биткойн). От последвали публикациите в медиите стана ясно, че Атланта е отделила почти 2.7 млн. долара от бюджета си, за да покрие щетите от рансъмуера.

SamSam беше причина и за блокиране на работата на Колорадския департамент по транспорта през февруари 2018 г. Около 2000 служители на ведомството не можеха да използват компютрите си. Достъпът им до интернет беше спрян, за да се предотврати разпространение на заразата. Служителите трябваше да разчитат на лични лаптопи и смартфони, както и безплатни облачни услуги за споделяне на файлове.

Парализа на ключова информационна инфраструктура

Всички тези случаи показват, че рансъмуерът вече не се използва само за събиране на откупи от порядъка на 400 долара от индивидуални потребители, каквато беше практиката преди 2 години. Атаките с рансъмуер стават все по-мащабни и таргетират определени организации, която управляват ключова за обществото и бизнеса инфраструктура. Това може да е държавна администрация, пристанище, електроцентрала и т.н. Целта на организаторите на атаката е да парализират тази инфраструктура, за да увеличат шансовете си да получат откуп.

Какво могат да направят организациите

Атака с рансъмуер може да се осъществи по различни начини. Най-тривиалният е чрез имейл кампания, насочена срещу служители на организацията. Случаят с Атланта показа, че зловреденият код може да бъде „доставен“ до компютрите и чрез отдалечен достъп (Remote Desktop Protocol).

Съвети за бизнеса:

Exit mobile version