Cybersec NewsПолезни съвети

Светът отбелязва Деня срещу онлайн тормоз с над 300% ръст на разкритите случаи само в САЩ

Или как да предпазим хората около нас и да направим интернет по-безопасно място

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 11:30 ч.

Днес (15 юни) е Международният ден за борба с онлайн тормоза (Stop Cyberbullying Day). Той се провежда на всеки трети петък от месец юни. В негова чест ще използваме този материал, за да ви дадем представа за мащаба на този проблем и да предоставим някои външни ресурси, с които засегнатите могат да си помогнат. Защото наша отговорност е да информираме и предпазим хората около нас, които не могат да го направят сами.

Да започнем със суровата статистика.

Митове, легенди и реални факти за онлайн тормоза

Устанявяването на реалния мащаб на проблема с онлайн тормоза е трудна задача по няколко причини. От една страна, често подобни действия са раздухвани като сензация заради пикантния характер на темата. От друга, жертвите не винаги са склони да излязат в светлината на прожекторите и да споделят опита си.

Трудно или не, липсата на пълна информация не означава, че проблемът трябва да се подценява – той е реален и може да засегне близките ви хора. Ето защо:

  • Онлайн платформите за комуникация създават предпоставки за осъществяване на тормоз, тъй като няма физически контакт между хората. Това дава анонимност и лишава и от емоционална обратна връзка, която да породи чувство за вина у нападащия човек.
  • Проучвания от цял свят показват драстично увеличение в броя на извършители и потърпевши. Над 70% от децата във Великобритания си признават, че са тормозили други онлайн. В САЩ докладваните случаи за онлайн тормоз в училище нарастват с 315% в последните две години.
  • Според Cyber Bullying Research Center, около половината от онлайн активните тийнейджъри днес са претърпели една или друга форма на тормоз.
  • Онлайн тормозът често се цели да експлоатира чувствителни теми за жертвите – расова принадлежност, външен вид, разпространяване на слухове, тормоз в игри и други.

„ Дигитален свят“ отдавна не е просто маркетингова фраза

Децата днес живеят онлайн до голяма степен. Не става въпрос за преувеличената представа за класическия „геймър“, а за всички активни, средностатистически деца, които виждате около себе си. Това често се подценява от родители, които са израснали в различна среда и не възприемат доколко онлайн комуникацията и социална принадлежност са вече част от живота на модерните младежи.

Точно по тази причина „изключи си компютъра и излез навън“ не е решение на проблема – не трябва просто да стоим безучастни, а да помогнем в създаването на по-безопасна среда за малки и големи жертви на тормоз.

Ето какво може да направим:

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button