Cybersec NewsИнциденти

Норвежкият парламент стана жертва на хакерска атака

Неизвестни хакери са извършили успешна атака срещу e-mail адреси на депутати и служители в администрацията на норвежкия парламент. Пробивът в сигурността е засечен през последната седмица на август и бе обявен в началото на септември.

Административния директор на институцията, който обяви официално за проблема, Мариане Андреасен определи хака като „безпрецедентна и мощна атака“.

За момента няма официална информация, как точно е била извършена атаката, какъв е бил нейният вектор и начина на разпространението. Също така не са открити или оставени следи за откуп или друг вид съобщение от похитителите. Всички лица свързани с пробива и компроментираните акаунти са били уведомени и са предприети действия и мерки за предотвратяване на бъдещ успешен хак.

Според официалното изявление на Андреасен, от близо седмица се наблюдават съмнителни аномалии и странни сигнали в компютърната им мрежа. Предприети са били превантивни мерки, които са ограничили до известна степен мащаба на атака и ограничаване на евентуални пробиви.

Уведомени местните полицейски власти, както и Норвежката служба за национална сигурност за да разследват инцидента.

Не се изключва и възможността и за бъдещи атаки, затова се взимат необходимите мерки заедно с помощта на експерти по сигурноста, да се имплементират необходимите решения за проактивна защита и наблюдение.

Подобен вид атаки срещу правителствени парламентарни организации са все по-често срещани в последните години. Част от примерите са: над 90 компрометирани акаунта а британски депутати през 2017 г., както и пробив в компютърната мрежа на Австралийския парламент и открадването на „нечувствителна“ информация от няколко работни компютъра на 2 сенатора и малка група членове на долната камара.

Покажи още
Back to top button