Зловредни кодовеКибератаки

Най-големият частен оператор на болнични услуги в Европa стана жертва на ransomware

Подобни атаки стават все по-често срещани и са причина за проблеми с дейността на редица организации

Криптовирус стана причина за временно забавяне на работата на най-големия европейски частен болничен оператор и основен доставчик на диализни продукти и услуги Fresenius.

Атаката е засегнала едно от четирите подразделения на организацията – Fresenius Kabi (доставчик на медикаменти и медицински устройства). Компанията все още се бори с последиците от заразата, уведомила е разследващите органи и продължава да полага грижи за своите пациенти. Няма официална информация за използвания зловреден код и дали е поискан откуп.

Как е осъществена атаката

Според блога за информационна сигурност KrebsOnSecurity Fresenius е засегната от Snake Ransomware. Зловредният код е използван за атаки предимно срещу големи организации. Той взима за „заложници” ИТ системите и данните им в замяна на плащане на откуп под формата на криптовалути.

Атаката срещу Fresenius идва на фона на все по-целенасочени атаки срещу доставчици на здравни услуги на първа линия за реагиране на пандемията COVID-19, за която предупреди Интерпол през април.

През изминалата седмица предупреждения за зачестили ransomware-атаки, насочени към организации, работещи в областта на здравеопазването, оповестиха и Агенцията за кибер- и инфраструктурна сигурност на САЩ (CISA) и Националният център за киберсигурност на Великобритания.

В сигналите се споменава, че пандемията вероятно предизвика допълнителен интерес у киберпрестъпниците да събират информация, свързана с COVID-19, например разузнавателна информация за националната и международната политика в областта на здравеопазването или чувствителни данни за изследвания, свързани с COVID-19.

Организирано средство за изнудване

Доскоро подобни ransomware-атаки бяха смятани за единични нападения с цел получаване на откуп. Напоследък обаче те се превръщат в основна причина за изтичане на данните на редица организации, станали тяхна жертва. Според Лорънс Ейбрамс (Bleeping Computer) атаката срещу Fresenius вероятно е част от по-мащабна Snake Ransomware кампания, която набира голяма скорост през последната седмица.

Прочетете и: Екраните почерняваха един след друг… Или неразказната история на NotPetya

Базирана в Германия група Fresenius включва четири независими компании, работещи в различни критични сфери на здравеопазването, с близо 300 хил. души персонал в повече от 100 държави. Компанията предоставя продукти и услуги за диализа с близо 40 процента от пазарния дял в САЩ. Вече е известно, че COVID-19 причинява бъбречна недостатъчност при много пациенти, което води до недостиг на диализни машини и консумативи и до повишено търсене на услугите на Fresenius.

Покажи още
Back to top button