Cybersec News

Microsoft свали руски сайтове, използвани за кибер-атаки срещу САЩ

Атаките се случват подозрително близо до “midterm” изборите в САЩ, които се провеждат по средата на президентския мандат

Експерти от Microsoft докладваха, че са открили редица фалшиви уебсайтове, които целят да копират правителствен организации, както и две политически такива. От компанията докладват, че страниците са дело на групата APT28 или Fancy Bear, за която се предполага, че има силни връзки с руското правителство.

Откритите домейни са:

my.iri.org
hudson-my-sharepoint.com
senate.group
adfs-senate.services
adfs-senate.email
office365-onedrive.com

Microsoft пояснява, че до момента не се знае за успешни опити за атака чрез тези страници. Няма и информация за организирани кампании, в които те се използват.

Сайтовете бяха премахнати от отделът за борба с престъпленията към Microsoft, чрез съдебно решение. Правомощието за това беше отредено на технологичния гигант, тъй като сайтовете използват интелектуална собственост като „sharepoint“, „office365“ и „onedrive“. В последните две години, компанията е използвала съдебна помощ за премахването на общо 84 фалшиви страници, които също са били дело на APT28.

Преди едва месец, вице-президентът на Microsoft – Том Бърт – разказа и за свалянето на домейн, който е бил използван за фишинг атаки към поне 3-ма кандидати за конгреса на САЩ.

Покажи още
Back to top button