Cybersec NewsБързи новини

Microsoft ъпдейтна Azure с нова защита срещу fileless атаки за Linux сървъри

Последен ъпдейт на 4 май 2020 в 12:01 ч.

Microsoft е добавил нова технология за защита от fileless атаки на Linux сървъри, работещи на платформата на компанията Azure.

Fileless атаките обикновено се възползват от уязвимости в приложения и операционни системи, като инжектират своя payload директно в паметта на системата. Така те може да останат невидими за някои приложения за защита, които не сканират стартираните процеси.

В случай, че машината бъде рестартирана, fileless атаката изчезва, защото не съхранява нищо в сториджа – и така се заличават следите за съществуването й. Казусът със сървъра е, че той не се рестартира особено често, което означава, че атаката може да продължи значително по-дълго.  

Новата технология на Microsoft ще сканира паметта за всички процеси, които работят в нея и ще търси подозрително поведение. В случай, че бъде открито такова, ще бъде изпратена нотификация до Azure Security Center, където администраторът може да прецени дали да предприеме някакво действие, какво да бъде то и дали е необходимо разследване.

Прочетете повече по темата тук

 

В рубриката Бързи новини подбираме водещи заглавия за вас и споделяме линкове към външни публикации. 

Покажи още
Back to top button