Копач на криптовалути се крие зад легитимен ъпдейт на Flash Player

С 86% на тримесечна база са скочили случаите на открити криптокопачи

Анализатори на Palo Alto Networks са открили нова кампания с копач на криптовалути, която се инсталира на компютъра заедно с легитимен ъпдейт на популярния Flash Player. По този начин се намалява вероятността потребителят да забележи, че това, което е инсталирал, всъщност е софтуер за копаене на криптовалути.

Атаката се изпълнява със зловреден сайт, който показва фалшиво съобщение за обновяване на Flash Player. Ако потребителят избере да направи обновяването, той всъщност инсталира на компютъра си криптокопача XMRig – популярен софтуер за копаене на криптовалутата Monero.

Заразяването с малуер под формата на фалшив ъпдейт на Flash Player е често срещана тактика. Конкретната атака обаче използва и един допълнителен трик. След като XMRig се инсталира, малуерът действитлено прави и обновяване на Flash Player. Това е начин да се заблуди потребителят, че е инсталирал Flash Player, а не нещо друго.

Скрит на заден план

„Това е напълно легитимен ъпдейт и по този начин жертвата може да не забележи нищо необичайно. Междувременно XMRig или друг нежелан софтуер започва да работи на компютъра“, коментира Брад Дънкан от Palo Alto Networks. Първите опити да се инсталира XMRig заедно с ъпдейт на Flash Player са засечени от компанията през юни 2018 г., а последният пик е забелязан през септември.

„Тази кампания използва легитимна дейност, за да скрие дистрибуцията на криптокопачи и други нежелани програми. Организации с добри уебфилтри и обучени служители са далеч по-малко застрашени от заразяване“, се посочва в анализа.

Скритите криптокопачи (или т.нар. cryptojacking атаки) станаха изключитлено популярни в края на 2017 г. Тогава цените на криптовалутите се изстреляха нагоре и това направи копаенето им доходоносно.

Опасни и често срещани

За разлика от другите киберзаплахи, криптокопачите не криптират файловете ви и не ви пречат да използвате компютъра си. Те обаче изтощават ресурсите на устройството и набъбват сметката за електричество. За организации с много компютри това може да означава значими загуби, например:

През второто тримесечие на 2018 г. случаите на скрити криптокопачи са скочили с 86% (или с около 2.5 млн. засечени случая) спрямо първото тримесечие на годината, показват данните на McAfee. „Престъпниците продължават да следват парите. Анализът ни показва, че те мигрират от стари атаки към нови вектори на заплаха, които са по-доходоносни. Както и през първото тримесечие на годината популярността на криптокопачите продължава да расте“, коментират от McAfee.

Съвети за потребителите

Следете за системно предупреждение, че източникът на ъпдейта е неизвестен. Акатата е възможна единствено ако пренебрегнете това предупреждение;

Използвайте антивирусен софтуер. Повечето антивирусни програми имат защита срещу cryptojacking атаки;

Exit mobile version