Cybersec NewsБързи новиниКибератаки

Кибератака спря ядрено съоръжение в Иран

Последен ъпдейт на 14 април 2021 в 15:43 ч.

Кибератаките към критично важна инфраструктура стават все по-популярни през последните години. Организаторите им търсят слабости във функционирането на системите, за да проникнат и парализират ключови за обществото и бизнеса индустриални съоръжения.

Такава слабост, при това в световен мащаб, се очертават системите за индустриален контрол (ICS): изглежда че скорошното нападение от страна на Израел срещу съоръжение на Иран за обогатяване на уран е станало именно през тях.

Уязвимостта на ICS и други т. нар. „операционни технологии“, използвани в индустриални процеси и големи инфраструктурни инсталации (електрически мрежи, стоманени и химически производства, пречиствателни станции), беше демонстрирана преди повече от десетилетие с разкритието на атаката на злонамерения софтуер Stuxnet.

За разлика от „по-конвенционалните“ хакове с цел за кражба на данни, кибератаките срещу оперативни технологии причиняват и сериозни физически щети: прекъсване на електрозахранването, замърсяване на водата, пренапрежение и повреда на системи, дори експлозия.

Покажи още
Back to top button