Cybersec NewsPrivacy

Какво е добре знаете, когато си избирате приложение за чат

Накратко:

 • Не трябва да пренебрегвате политиката за поверителност при избор на чат приложение
 • Свързаните с Facebook платформи за кратки съобщения събират най-много информация за вас
 • След скандалa със споделянето на данни от страна WhatsApp, много потребители се насочиха към Signal и Telegram
 • End-to-end криптирането и синхронизацията между устройствата са решени по различен начин при Signal и Telegram
 • Информацията ви в iMessage е защитена
 • Viber е сигурна платформа за провеждане на разговори, но приложението споделя информация за вашите навици с партньори

В случай, че до момента не сте се замисляли, добре е да имате едно на ум, когато комуникирате през платформите за чат.  Всичко, което споделяте с приятели – информация за вашето здраве, проблеми, политически възгледи и т.н. – се записва и може да се използва за различни цели. Ето защо е важно да сте наясно със защитите и политиките на чат платформата, която използвате. Ще ви помогнем, като разгледаме поверителността на най-популярните приложения за кратки съобщения:

Facebook компаниите

Едва ли сте пропуснали суматохата, която се създаде около WhatsApp, по повод намерението им официално да споделят данните на потребителите си със своя собственик – Facebook.

Много от хората, научили за скандала с Whatsapp, спряха да използват платформата, но продължават да чатят през Facebook приложение – Facebook Messenger. Когато става дума за събиране, свързване и използване на вашата информация обаче, това със сигурност не е по-добрата алтернатива, дори обратното:

Информацията, която събират за вас WhatsApp и Facebook Messenger
Информацията, която събират за вас WhatsApp и Facebook Messenger

WhatsApp vs Signal

Най-богатият човек в света Илон Мъск, призова своите последователи да се прехвърлят към Signal. Същото направи и Edward Snowden, като написа в своя Twitter акаунт, че той използва Signal всеки ден.

Големият интерес на милионите нови потребители, в рамките на един ден, претовариха сървърите на Signal.

Общото между WhatsApp и Signal е, че и двете платформи използват криптиране от край до край. Основната разлика е, че Signal е приложение с отворен код (оpen source) – това означава, че всеки може да има достъп до кода на приложението и да го изследва за уязвимости, съответно – да се възползва от тях

Има и други разлики, които имат отношение към вашата поверителност: WhatsApp криптира информацията, която изпращате, но не и архивите на чата ви в облака т.е. историята на чатовете ви остава незащитена. От съображения за сигурност, Signal пък не предлага синхронизиране на историята в облака. WhatsApp споделя вашата информация със собственика си Facebook. Signal от друга страна не е обвързан с големи технологични компании – единственият приход на приложението е от дарения от потребители.

WhatsApp vs Telegram

Ситуацията с Telegram е съвсем различна. Иронията е в това, че потребителите заменят „несигурния“ WhatsApp с Telegram, без да са запознати, че по подразбиране Telegram не предлага криптиране от край до край (endtoend). Има опция „secret chat“, която позволява да изпратите съобщение на друг, като използвате протокола за криптиране от край до край между двете устройства, но тази функция не може да се приложи за групов чат.

Signal vs Telegram

За потребителите, фокусирани върху поверителността си, голямата разлика е, че всичко в Signal винаги е шифровано от край до край, докато Telegram предлага end-to-end криптиране като незадължителна функция. Signal пази историята само и единствено на вашето устройство по подразбиране, докато Telegram използва сървъри за съхранение, което позволява синхронизиране между различни ваши устройства. Signal е изцяло оpen source проект – кодът и на клиента и на сървъра може да се намери в GitHub. Кодът на клиента на Telegram също е видим, но не и този на сървърите.

Сравнение между Signal, iMessage, Telegram и WhatApp
Сравнение между Signal, iMessage, Telegram и WhatApp

iMessage

За феновете на Apple, изборът може и да е по-лесен: iMessage събира само вашия имейл, телефонен номер и име на устройството. Чат/видео и чат/видео конференция използват Apple IMessage protocol, който криптира информацията и тя остава защитена.

Да не забравяме Viber

Това е една от най-разпространените чат платформи в България. Но колко от вас са обърнали внимание с какво се съгласяват при използването й:

Viber cookies

Viber споделя доста голяма част от вашата информация и навици с трети страни (партньори):

 • Линкове, които отваряте и къде ви насочват те
 • Вашето местоположение
 • Интернет данни, които не е задължително да идват от Viber. Те също се използват за анализиране, за да ви се предложат по-добри и персонализирани реклами

Вашата информация, която Viber споделя обаче, няма общо с написаното в чата. Съобщенията, идващи от вашето устройство, са криптирани. Те могат да бъдат прочетени чак когато достигнат приемащото устройство.

По отношение на настройките за поверителност на приложението (Privacy Settings), бихте могли сами да зададете някои ограничения:

 • Вашия статус да бъде видим (Online/Offline)
 • Изпращача да вижда дали сте прочели неговото съобщение
 • Потребители, които не са във вашия списък с абонати да могат да видят профилната ви снимка
 • Peer-to-peer разговори, в които вашето IP става видимо за човека срещу вас
 • Hidden chat (наличен и при Telegram) – той може да бъде заключен с допълнителен PIN код и съобщенията в него да останат „скрити“ дори ако загубите телефона си

Viber privacy settings

Разбира се, всички разгледани приложения се променят с течение на времето и добавят нови функции. Струва си да направите собствено проучване и да се запознаете с тях по-обстойно, и да изберете тази платформа, която най-добре отговаря на вашите нужди.

Покажи още
Back to top button