Cybersec NewsПолезни съветиУязивмости, експлойти, ъпдейти

Как се хаква Facebook страница (и не само на президент)

И как да се предпазим от това да станем жертва на подобна атака

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:26 ч.

Facebook страницата на президента на република България Румен Радев е била хакната. Новината бе видяна първо от последователите му в най-голямата социална мрежа (общо те са над 93,000 души – но до колко точно е стигнала е трудно да се каже), а в последствие бе разпространена и от редица медии. Да, президентът Радев не е първият държавник, който става жертва на подобна провокация – най-вероятно не е и последният. Появяването на „нерагламентираната публикация в профила на президента“ (както е определена от пресцентъра на президентството) обаче е ясен сигнал за това което може да се случи на всеки един от нас – бизнес или краен потребител.

Какви може да са причините?

Нерегламентираната публикация е била на турски език и е съдържала линк към сайт за бързи кредити, се казва в съобщението на президентството. Най-вероятно някой някъде някога е искал да генерира трафик към съответния сайт – и най-вероятно не само през профила на президента.

За да разберем как се хаква профил (както в случая се нарича фен страница), трябва да знаем как се управлява. Достъп до фен страница може да имат редица потребители – т.нар. администратори (или редактори, според нивото на достъп). Според зададените им права, те могат да имат право да публикуват постове от името на страницата, да отговарят на съобщения и коментари и т.н.

Затова, най-вероятно, в случая не е хакнат определен профил на президентството, а на някой от споменатите администратори.  Причините за това могат да бъдат много:

Как може да се предпазите?

Най-сигурният начин да се предпазите е да въведете възможно най-високо ниво на защита на профила си във Facebook. Социалната мрежа се е постарала да подсигури възможност за защита на потребителите си. Ето няколко практически съвета как да вземете максимума от тях, особено, ако от профила ви има достъп до корпоративни или други публични профили:

  • Използвайте сигурна парола: с минимална дължина 8 символа, сред които поне 1 малка и главна букви, 1 специален знак и 1 цифра
  • Сменяйте паролата си най-малко веднъж на 3 месеца
  • Не използвайте една и съща парола за Facebook и други профили
  • Не използвайте познати английски думи и фрази, които присъстват в речници с пароли
  • Въведете двуфакторно удостоверяване – напълно безплатно е
  • Следете кой и какви права за достъп има до публичните ви профили – и премахвайте тези, които не се занимават оперативно с това, за да намалите риска

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button