Cybersec NewsБързи новини

Изкуствен интелект открива киберзаплахи

Сингапурската фирма Flexxon е изобретила сторидж устройство (наречено X-Phy), което автоматично открива и елиминира заплахи за киберсигурността.

Щом засече нарушение, X-Phy заключва данните и изисква удостоверяване от собственика им, за да разреши отново достъпа до тях.

В сравнение с конвенционалния антивирусен софтуер, който трябва постоянно да се актуализира, устройството използва изкуствен интелект, за да търси малуер. Разработчикът му смята, че нуждата от хардуер за сигурност, който да подпомага съществуващия софтуер за защита се налага, поради непрекъснато нарастващите заплахи за киберсигурността, включително рансъмуер.

Иновацията е в процес на изпитване в държавни агенции и индустриални компании и е възможно да бъде предоставена на потребителите още през 2022 г. Тя може да се използва в принтери, медицински устройства и фотокопирни машини, където не е възможно да се инсталира антивирусен софтуер.

За разработването на X-Phy, Flexxon е получила финансиране от Агенцията за киберсигурност на Сингапур, в рамките на схема за иновации в киберсигурността през 2018 г. Целта на програмата е да помогне за разработването на авангардни продукти, които отговарят на стратегическите нужди на националната киберсигурност, а също така имат потенциално търговско приложение.

Покажи още
Back to top button