Cybersec NewsКибератаки

Хакери искат откуп от 100 млн. USD за код, откраднат от AMD

Кражбата е пряко свързана с новото поколение гейминг конзола на Microsoft – Xbox, която се очаква в края на 2020 г.

Последен ъпдейт на 4 май 2020 в 11:57 ч.

Тази новина е сякаш излязла от филм – кодът за графичните карти за новата Xbox Series X конзола на Microsoft е бил откраднат. Човекът или групата, откраднали кода под носа на AMD, са го качили онлайн в GitHub, но реакцията на Microsoft и AMD е бърза: те подават жалба за нарушаване на авторски права срещу сайта за хостване на код.

GitHub, от своя страна, бързо сваля хранилището от сайта си. След по-малко от седмица, човекът, отговорен за кражбата, създава ново такова, с още по-голяма част от откраднатият код в него. Tози път той дори заявява, че е информацията е била открадната дистанционно и при отказ да му бъдат заплатени 100 млн. USD, кодът ще бъде публикуван онлайн за целия свят.

Признание

Производителят на хардуер AMD, както и Microsoft, споделят за инцидента, макар и уклончиво, в официалния си блог.

AMD потвърждават пред всичките си клиенти, че това „изтичане“ няма да представлява проблем за официалното пускане на конзолата на пазара. То е обявено за края на 2020 г., заедно с PlayStation 5 – конзолата на директният им конкурент Sony. Съществува обаче вероятността кодът да бъде пуснат публично, както и да бъдат създадени емулатори за новата конзола, още преди тя да излезе официално на пазара.

Ако искате да научите повече за първите хакове, свързани с Xbox, препоръчваме тези два епизода на подкаста Darknet Diaries:

XBOX UNDERGROUND (PART 1)
XBOX UNDERGROUND (PART 2) [/box]

Възможни изходи

AMD споделиха, че през декември 2019 г., с тях се свързал човек, който притежава тестови файлове за група от настоящите и бъдещите им графични карти. Заедно с това те обясниха, че работят съвместно с органите на реда, като част от криминално разследване, което да стигне до лицето, отговорно за престъплението.

Интерес ще представлява развитието на събитията от тук нататък. Без значение от възможностите на един хакер, в тези модерни времена е невъзможно да се държи като заложник и да бъде искан откуп от една мултимилионна компания, каквато е AMD.

Два са възможните изхода в бъдеще: Или AMD ще заловят хакера, откраднал кода и той ще стане за пример, колко сериозни са киберпрестъпленията, или ще му бъде заплатена желаната сума за притежаваната от него ценна информация, което би довело до разгрома на една голяма и уважавана компания.

Покажи още
Back to top button