Четири лесни начина да се предпазите от спам

Над 85% от имейл съобщенията по света са спам, част от тях се използват за разпространение на малуер

Последен ъпдейт на 13 декември 2018 в 13:52 ч.

Повечето хора възприемат спама като досадни рекламни съобщения, които заливат електронната им поща. Всъщност зад този термин се крият всички нежелани съобщения – включително и такива, съдържащи връзки към зловреден код.

Към края на ноември 2018 г. над 85% от всички изпратени имейл съобщения по света са спам, показват данните на Talos Intelligence. Активността на спамърите нараства по време на определени периоди като коледните празници.

Това е така, защото в такива периоди потребителите очакват да получат имейли с интересни за тях промоции. Това увеличава вероятността те да кликнат върху линк или файл, който ще зарази компютъра им с малуер.

Спамът е глобална заплаха и борбата с него не се ограничава до това просто да триете купищата съобщения, които получавате. Можете да намалите риска от щети за вас или вашия бизнес, ако спазвате няколко основни правила.

Не публикувайте лични и служебни имейл адреси в интернет

Избягвайте да публикувате имейл адресите си във форуми, сайтове за обяви, онлайн магазини, коментари в блогове и т.н. Веднъж станали публични, те попадат в огромни бази данни с адреси, които след това се използват от спамърите.

Не отваряйте линкове и прикачени файлове в писма, идващи от непознати имейл адреси

Базово правило в информационната сигурност е да не отваряте линкове или файлове в писма, идващи от непознат или съмнителен източник. Те могат да препращат към зловреден код, който да зарази компютъра ви.

Не отговаряйте на спам имейли

Дори и да не съдържат връзки към зловреден код, отговарянето на спам съобщения показва, че вашият имейл адрес все още е активен и се използва. Така давате на спамърите допълнителен стимул да ви обсипват с още и още съобщения.

Използвайте антивируснo решение с антиспам защита и го обновявайте редовно

Повечето антивирусни програми имат вградени филтри против спам и фишинг. Те проверяват източника на всяко съобщение във вашата пощенска кутия, използвайки масив от бели и черни списъци. Ако източникът е маркиран като спамър и потенциално опасен, писмото въобще не достига до пощенската кутия.

Exit mobile version