Кибератаки

5 признака, че сте хакнати и как да правите след това

Истински добрите хакери целят да останат скрити, за да могат да се възползват от жертвите си максимално дълго. Но следите от злонамерената им дейност остават и може да си спестите много пари, време и нерви, ако сте малко по-внимателни. Ето петте най-често срещани признака, че може да сте станали жертва на онлайн измама:

 1. Странни плащания от сметките ви (или дори заявени кредити)
  Ако личните ви данни бъдат компрометирани, могат да бъдат използвани за нежелани трансакции от профилите ви в системи за разплащания или банкиране. Или дори да кандидатстват от ваше име за кредити, които в последствие да усвоят.
 2. Поръчали сте продукт онлайн, който така и не пристига
  Онази страхотна оферта от онзи сайт, който чу за пръв път така и не пристига. Може да сте се хванали на въдицата на мним електронен магазин, от който да сте поръчали, след което хакерите да се възползват от данните за кредитната ви карта (тя вече е тяхна).
 1. Чат романсът ви приключи внезапно.
  Щетите от ужилени от измамници онлайн Казанови се оценяват на почти 1 млрд. USD годишно. И това число обхваща само онлайн тези жертви, за които знаем.
 1. Нямате достъп до профилите си в онлайн услуги
  Ако измамник получи достъп до профилите ви, ще опита да смени паролите и да получи контрол над тях. Това може да доведе до разкриване на лична информация и злоупотреби с банкоите ви карти, ако нейните данни са запаметени във вашия профил.
 2. Инвестиции в крипто валути.
  Жертвите се примамват с нищожни суми за инвестиране в крипто валути и с обещания за огромна възвръщаемост. В същото време профилът на жертвата показва обещаната „печалба“, но реална възможност за получаването й липсва.

А какво да правите, когато станете жертва на измама? Първата стъпка е да се свържете с вашата банка – тя може да ви помогне като спре трансфера на средства към измамниците. Втората е да начуите урока си и да предприемете стъпки, за да ограничите риска в бъдеще:

 • Използвайте силни и уникални пароли, подкрепени с 2-факторна автентникация
 • Ъпдейтвайте операционните системи и приложенията, с които работите и се забавлявате на устройствата си
 • Не споделяйте и не запазвайте лична и финансова информация току-така
Покажи още
Back to top button