Cybersec NewsБързи новиниРегулации и закони

Възползвайте се от 121 безплатни инструмента срещу рансъмуер, събрани на един уебсайт

Както многократно сме писали, рансъмуер е вид злонамерен софтуер, който заключва компютъра ви или криптира данните ви, като изисква да платите откуп, за да си възвърнете контрола върху засегнатото устройство или файлове.

За да противодействат на заплахата, Европейският център за киберпрестъпления на Европол, Националното звено за високотехнологична престъпност на холандската полиция и McAfee създават No More Ransom (NMR). Инициативата подпомага жертвите на рансъмуер да извлекат своите криптирани данни, без да се налага да плащат на престъпниците.

NMR отбелязва петата година на проекта, като стартира нов уебсайт. Модерен и лесен за употреба, той предлага актуализирана информация за рансъмуер, както и съвети как да предотвратите зараза.

В момента сайтът предлага 121 безплатни инструмента, способни да дешифрират 151 семейства криптовируси.  Порталът е достъпен на 37 езика и обединява 170 партньори от публичния и частния сектор.

NMR работи в помощ на пострадалите, но създателите му припомнят, че добрата хигиена на работа е първото ниво на защита:

  • Редовно архивирайте данните, съхранявани на вашите електронни устройства
  • Внимавайте върху какво кликате – винаги проверявайте къде води линкът
  • Пазете се от прикачени файлове в имейли
  • Поддържайте софтуера за сигурност и операционната ви система актуални
  • Ако станете жертва, не плащайте! Подайте сигнал за престъплението и потърсете на No More Ransom за инструменти за декриптиране
Покажи още
Back to top button