Zoom планира End-to-end криптиране на видеоразговорите през платформата

Zoom планира въвеждането на End-to-end криптиране (E2EE) през втората половина на октомври 2020 г. Първоначалната фаза ще стартира с 30-дневен технически преглед, по време на който желаещите да използват криптиране ще трябва при присъединяване през PC варианта на Zoom, мобилното приложение или Zoom Rooms, след което да активират E2EE за конкретната среща.

Със Zoom’s E2EE домакинът на събранието генерира ключове за криптиране и използва криптография с публичен ключ, за да ги разпространи сред останалите участници в срещата.

Активирането на Zoom E2EE ще деактивира – с цел подобрена сигурност, поверителност и защита на данните – определени други функции: присъединяване преди хост, запис в облак, стрийминг, транскрипция на живо, Breakout Rooms, анкета, частен чат 1: 1 и реакции на срещи.

E2EE ще се предлага за всички потребители (безплатни и платени), като криптираните сесии на Zoom ще могат да приемат до 200 участници. Наличието на E2EE в активна сесия ще се обозначава със зелено лого на щит с катинар в горния ляв ъгъл на прозореца.

Въвеждането на E2EE закъсня с няколко месеца, заради възникнали дискусии дали то да бъде достъпно за потребителите, които не плащат услугите на Zoom. Решено е, че тези потребители ще участват в еднократен процес на проверка при достъп до E2EE, който ще изисква допълнителна автентикация, като например проверка на телефонен номер чрез текстово съобщение.

Zoom планира да започне следващата фаза на внедряване на E2EE през 2021 г., добавяйки интеграция с единен вход (SSO) и по-добро управление на идентичността.

Exit mobile version