Защо да внимавате какво сваляте: Google е спряла над 700,000 заразени приложения за Android

Около 1% от опасните приложения са успели да пробият автоматизираната система за защита. Най-честитят метод на заблуда е прикриването под формата на легитимни приложения

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 01:18 ч.

Над 700 000 свалени приложения и над 100,000 блокирани акаунта на разработчици, които са разпространявали зловредни кодове. Това е резултатът от автоматизираната защита на Google Play за 2017 г. И достатъчна причина да вземете на сериозно заплахите, които дебнат мобилния ви телефон с Android.

Добрата новина: 99% от заразените приложения са били обезвредени, още преди да бъдат публикувани. Останалите около 7,000 обаче са били онлайн, дори и за малко.

Една проста игра може да ви причини много проблеми

Навярно сте искали да убиете скуката с игра на судоку или карти на Android смартфона си. Почти сме сигурни, че и детето ви е поискало да поиграе на телефона ви – а защо не и да свали само игра (или евентуални кодове или ъпгрейди за нея). Дотук добре.

Игрите обаче с един от най-често срещаните методи за разпространение на зловредни кодове през Google Play. Маскирането на вируси под формата на безобидни игри (имперсонация) води до това потребителите да свалят приложения, без да знаят какво всъщност инсталират. Все пак, с какво може да ми навреди една игра?

Веднъж свалено, с получени позволения за достъп до основните функционалности на телефона и инсталирано, приложението би могло да:

Google ни пази все по-добре. Или поне се опитва.

Play Store е най-безопасното място, от което да сваляте приложения за Android, но и там не липсват опасности. Въпреки че системата на магазина се справя с по-голямата част от вредните приложения, някои от тях успяват да преминат през защитата на Google.

В медийни интервюта можете да чуете Андрю Ан (продуктов мениджър за Play Store) да казва, че е „по-малко вероятно да се заразите през Play, отколкото да ви удари мълния“. Дори и да е така, вероятност съществува – а защитата е във вашите ръце.

Можете да се предпазите по изненадващо лесен начин

Един опитен потребител може да разграничи измамно приложение от легитимно такова с един поглед. Всъщност, разпознаването е по-лесно, отколкото най-вероятно си мислите. Ето какво е нужно:

 Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Exit mobile version