Войните на 21 век минават онлайн. Шпиони са хакнали правителствени служители на Азербайджан

Повече от 200 души загинаха в боевете между етнически арменски сепаратисти и азербайджански правителствени сили в отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Войната, обаче, се води не само в офлайн света – тя има и своето кибер-измерение. През последните седмици неидентифицирани шпиони са проникнали в информационните мрежи на правителството на Азербайджан и са получили достъп до дипломатическите паспорти на някои длъжностни лица, гласи изследване на Talos (звеното за разузнаване на заплахи на Cisco).

Дни, след като президентът на Азербайджан призова към мобилизация войници от запаса, хакерите са използвали фалшив азербайджански правителствен документ на същата тема като стръв. Зловредният код, вграден в документа, може да екстрадира данни от компрометиран компютър и дава на хакерите траен достъп до устройството.

Към момента не е получено официално правителствено потвърждение на инцидента. Изследователите на Talos обаче сигнализираха за шпионски действия, насочени към азербайджански служители още през април 2020 г.

Exit mobile version