Троянски кон може да прескача двуфакторната автентикация на PayPal

Зловредно приложение използва функция в Android, за да прави парични трансфери от името на заразения потребител

Зловредно приложение за Android може да прави неоторизирани трансфери в PayPal и дори да прескача защитни механизми като двуфакторна автентикация. Приложението е открито от анализаторите на ESET в един от неофициалните магазини за приложения за Android.

Наречено Optimization Android и представено като помощник за оптимизиране работата на батерията, приложението всъщност е троянски кон. Той краде данните за достъп до PayPal акаунта на потребителите, които са го инсталирали.

За да направи това, зловредното приложение разчита на Accessibility service – функционалност в Android, която се използва при разработката на приложения за хора с увреждания. Когато потребителят инсталира на смартофна си троянеца, то използва тази функционалсност, за да имитира въвеждането на данните за достъп до мобилното приложение на Paypal.

Това му позволява да прави трансфери в PayPal от името на потребителя, без той въобще да разбере.

„Когато потребителят стартира PayPal приложението, зловредният код мимикрира въведените от потребителя данни и ги използва след това, за да прави трансфери до адрес, контролиран от хакера“, коментират от ESET. Тъй като троянецът не краде данните за достъп (не ги изпраща към команден сървър), а изчаква потребителите сами да се логнат, това му позволява да прескочи и двуфакторната автентикация на PayPal.

Welivesecurity са публикували видео, което показва как действа зловредното приложение.

От ESET отчитат, че докато са анализирали троянския кон, той е опитал да направи трансфер на стойност 1000 евро от акаунта на заразения потребител.

Друга функция на зловредното приложение е да стартира фишинг екрани за популярни приложения като Viber и Skype. Това му позволява да краде данните за достъп до тези услуги.

Exit mobile version