След ъпдейт до Firefox 96 браузърът не работи коректно – как да отстраните проблема

Ъпдейтът от 13 януари 2022 г. на Mozilla Firefox до версия 96 дойде с бъг. Проблемът е свързан с HTTP3 и не позволява успешното зареждане на нито един уеб сайт.

Какво е HTTP3

Да тръгнем по-отдалече: Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) е основна градивна част на интернет пространството. Той диктува как комуникационните платформи и устройства да обменят информация и да извличат ресурси. Накратко, чрез него зареждатe уеб страници.

HTTP/3 е нов стандарт, все още в разработка, който ще подобри значително комуникацията между потребителските браузъри и сървърите, с които те комуникират, по отношение на производителност, надеждност и сигурност.

Съществената разлика спрямо предходните варианти е, че HTTP/3 работи с QUIC, който е проектиран за използване в интернет комуникацията: главно е свързан с мобилните устройства, които често се превключват от една мрежа в друга. HTTP/3 използва UDP, а не TCP, което позволява по-бърза комуникация и по-интензивно потребителско изживяване при сърфиране онлайн.

Отстранете проблема в браузъра, следвайки тези лесни стъпки:

  1. Отворете нов таб в Mozila FireFox:

2. В URL полето, напишете “about:config”, натиснете бутона “Enter” и след това бутона “Accept the Risk and Continue”:

3. Ще се отвори нов прозорец, с нова търсачка:

4. В полето за търсене напишете “network.http.http3.enabled”, за да се появи настройката, която трябва да промените:

5 Кликнете два пъти върху полето “true” за да го промените на “false”. Запазете настройките и рестартирайте FireFox, за да се приложат промените.

6. Проблемът с неуспешното зареждане на страници във Firefox е елиминиран!

Повече информация относно HTTP/3 (QUIC) можете да намерите на следния линк:  https://www.cloudflare.com/learning/performance/what-is-http3/

Exit mobile version