Cybersec NewsБързи новиниКибератаки

САЩ се бори с домейни и Twitter акаунти с фалшиви новини за президентските избори

Американското правителство обяви, че е иззело 92 интернет домейна, използвани „за разпространение на проиранска дезинформация по целия свят“. Сред тях има и 4, които са били насочени директно към американската аудитория.

Седмица по-рано Twitter заяви, че по сведения от ФБР, е свалил около 130 фалшиви акаунта, които изглежда са с произход от Иран и се опитват да нарушат американския разговор за първия дебат между президента Тръмп и демократа Джо Байдън.

Фалшивите новини се превръщат в ново средство за дезинформация, разпространявана от авторитарни страни, целящо дестабилизация. Това е само един от методите, използван от киберпрестъпниците на „бойното поле“.

Само преди дни съобщихме за друга форма на невъоръжен конфликт – неидентифицирани шпиони проникнаха в информационните мрежи на правителството на Азербайджан и са получили достъп до дипломатическите паспорти на длъжностни лица. Пробивът е регистриран почти непосредствено след избухване на въоръжените действия между Азербайджан и Армения и явно цели допълнителна дестабилизация.

Покажи още
Back to top button