Cybersec NewsБързи новини

САЩ разширяват санкциите срещу Kaspersky Lab

Министерството на търговията на САЩ наложи безпрецедентни санкции срещу руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab, ефективно забранявайки продуктите ѝ на американския пазар. Бюрото по промишленост и сигурност (BIS) обяви окончателно решение, забраняващо на Kaspersky да предоставя антивирусни или решения за киберсигурност в Съединените щати.

Министерството на търговията постави Kaspersky Lab и нейната британска холдингова компания в Списъка на забранените юридически лица, прекъсвайки всички търговски връзки със САЩ. Освен това, дванадесет ръководители на Kaspersky са изправени пред индивидуални санкции, въпреки че главният изпълнителен директор Евгений Касперски не е сред санкционираните.

На потребителите на продукти на Kaspersky в САЩ са дадени 100 дни да намерят алтернативи, преди функционалността да бъде прекратена. Kaspersky изрази разочарование от решението, заявявайки, че то се основава на „теоретични опасения“, а не на цялостна оценка на техните продукти.

Очаква се забраната да повлияе на изследователската дейност на Kaspersky, която е допринеса за глобалните усилия в борбата с киберпрестъпността. Въпреки че не са цитирани конкретни доказателства за злонамерена дейност от страна на Kaspersky, анонимни източници предполагат, че съществуването на руски „задни вратички“ е „публична тайна“ в индустрията.

Покажи още
Back to top button