Рекорден брой ransomware заплахи за Android беляза последните две години

Android попадна под исторически рекорден брой ransomware атаки през последните две години. Научете какво следва за платформата и дали можете да сте спокойни?

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:17 ч.

През последните две години без съмнение станахме свидетели на исторически пик за ransomware заплахите. Вируси като Petya и WannaCryptor причиниха загуби на стойност милиарди долари на бизнеси от цял свят. Докато голяма част от тях все още се борят с щетите от атаките, ние трябва да насочим погледа си към друга належаща заплаха – ransomware за Android.

Мобилните платформи отдавна не са в безопасност

Експлоатирането на уязвимости във функциите за достъпност на системата стана най-новата част от репертоара на хакери от цял свят. Заедно с това подкупите, които се изискват стават все по-солени, тъй като мобилните платформи са вече достатъчно разпространени, за да бъдат апетитни за престъпниците.

Един от най-емблематичните случаи, който демонстрира и двете тенденции, е едно изцяло ново семейство от ransomware, открито от изследователи на ESET. Заплахата изплува на повърхността през последните месеци на миналата година, а вие можете да я разпознаете под името DoubleLocker. Притесняващото при нея е това, че не просто заключва устройството ви или данните на него, но и двете едновременно. Периодът на активизиране на DoubleLocker е отговорен за един от видимите пикове в заплахите за цялата година.

Можем ли да сме спокойни?

Този поглед назад ни показва една изключително притеснителна ситуация. Чисто статистически обаче, заплахите за Android през тази година не следват наблюдаваната тенденция. След достигането на пика си през първата половина на 2016 г., през изминалата година наблюдаваме постепенно намаляване на засечените заплахи

Все пак, не бързайте да сваляте приложения безразборно, тъй като няколко скока в графиката (видима по-долу) към края на годината може да вещаят завръщане.

Съвети за системни администратори

Съветите за предпазване на Android устройства са приложими във всякакви ситуации, дори и да не става въпрос за ransomware. Това са най-важните от тях:

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Exit mobile version