Онлайн измами

Последен ъпдейт на 10 април 2020 в 15:10 ч.

Има много измами, изпратени като верижни писма чрез имейл и социални медии, разпространявани, защото хората са подмамени да ги препращат, а не чрез зловреден код. Единственият начин да се защитим от този тип измами е повишеното внимание. Хората често се подлъгват да препращат писмата и вярват на информацията в тях, защото обикновено тя излиза от легитимни компании – например, „Microsoft предупреждава …„, „CNN обяви …“ и т.н. Добавя се и елемент на спешност като предупреждения за катастрофални последици. Например, опустошителни нови вируси, които ще накарат компютъра да се възпламени и експлодира, или серийни убийци, които се крият на задните седалки на автомобили.

В ерата на социалните медии подобни измами намират почва в редица измислени новини и страници в социални медии, в които се твърди, че едно харесване или споделяне на снимка ще доведе до дарение на сума пари от страна на Facebook за определена кауза.

Общото – и преди, и сега, е, че призивът за спешност не е нищо повече от инструмент за алармиране на човешката психика и подтикването ѝ да извърши нещо необмислено – да изпрати или сподели снимката, с което да подведе още свои приятели и да компрометира себе си, като помогне на измамниците да постигнат целите си.

Back to top button