Ransomware. Да платиш или не, това е въпросът

Отговорът, измерен във време и парични средства, зависи от много фактори, както и от това дали ще платим откупа или ще предпочетем да започнем всичко отначало.

Последен ъпдейт на 4 май 2020 в 12:08 ч.

М ного сме говорили, чували и писали за криптовируси и за това как, в зависимост от обстоятелствата, престъпниците променят своята стратегия за да осребрят нещастието на своите жертви.

Въпреки разнообразието от криптовируси и техните възможности за адаптация, съществуват доказано добри практики, при чието прилагане вероятността за инцидент е близка до нула. Все още обаче, се оказва, че криптовирусите остават печелившо перо в портфолиото на киберкриминалния контингент.

Грешен подход на жертвите

Причината за този успех е проста. Жертвите обикновено действат на принципа „Това едва ли ще се случи на мен/нас!“. Тоест, игнорирали са опасността, като погрешно са преценили вероятността точно те да бъдат поредните „донори“ на bitcoin или друга криптовалута, в името на това да получат своята информация обратно и да я запазят конфиденциална. Не вземането на превантивни мерки трансформира въпроса от „Дали ще ни криптират?“ в „Кога ще ни криптират?

В случай, че все пак се окажем жертви… колко би ни струвало да си върнем информацията и контрола върху ситуацията? Отговорът, измерен във време и парични средства, зависи от много фактори, както и от това дали ще платим откупа или ще предпочетем да започнем всичко отначало.

Пресни примери

Два пресни случая дават реална представа чрез цената, която са платили Travelex и  очарователният американски град Балтимор. Те са станали жертва на криптовируси и предприели различни стратегии за справяне със ситуацията.

В средата на април стана известно, че Travelex са платили близо 2.3 млн. USD откуп, след като в навечерието на 2020 г.  криптовирусът Sodinokibi превзема цялата им мрежа. След атаката 1 200 представителства на компанията в над 70 държави остават без ИТ инфраструктура, принуждавайки ги да минат към „ръчен режим“ на работа.

Заразата засяга и голяма част от уеб сайтовете и мобилното им приложение, което създава допълнителни проблеми с крайни клиенти и партньорски дружества като – Barclays, First Direct, HSBC, Sainsbury’s Bank, Tesco и Virgin Money.

След явно неуспешни опити да се справят сами, през целият месец януари Travelex вземат решение да платят откупа, искан от престъпниците. Въпреки че съществуват регулации като  GDPR и калифорнийската CCPA, не малка част от компаниите, станали жертви на подобни кибер атаки, предпочитат да запазят мълчание. С него те обикновено се надяват да останат встрани от медийното и публично внимание и да си спестят щетите, свързани със загуба на репутация. Тази стратегия често има обратен ефект.

Общински неволи

След вълната успешни криптовирусни атаки срещу американски градове и общини, довела до неколкократно плащане на откупи, градоначалниците на Балтимор решават, че няма да платят поискания 76 хил. USD (в bitcoin) откуп. Преди близо година киберпрестъпниците използват зловреден код, известен под името RobbinHood, за да атакуват сървъри, уеб сайтове и електронни услуги, свързани с живота в града.

Жителите и бизнесът на Балтимор са „осакатени“ – засегнати са плащания на данъци, комунални услуги и сделки с имоти. В крайна сметка, щетите и мерките взети за да не се повтори този неприятен епизод струват близо 18 млн. USD! В тази цифра са включени и пропуснати ползи за общината, киберзастраховка и инвестиции в областта на киберсигурността.

Изводът от тези два инцидента и други подобни е ясен – инфектирането с криптовирус не е приятно, нито пък евтино „хоби“. Проактивната защита и план за възстановяване при бедствени събития (disaster recovery plan) са две от „съставките на правилната рецепта“ за справяне с криптовирусите.

Някои хора биха си извадили погрешни изводи, че сметката не излиза и е по–добре подкупът да бъде платен. Да, чисто финансово може и да е така, особено в някои редки случаи, когато бъдещето на компанията е под въпрос, плащането е неизбежно. Но златното правило е, че плащанията на ransomware откупи стимулират престъпниците и затварят порочният кръг. Професионалистите в областта на киберсигурността са на мнение, че плащането на откуп трябва да бъде криминализирано.

 

Exit mobile version