Cybersec NewsБързи новини

Производителя на антивирусен софтуер Avast глобен с 14 млн. EUR

нарушавайки закона за защита на лични данни GDRP

Глоба за неправомерно използване на лични данни в размер на 351 млн. CZK (около 14 млн. EUR) е наложена на компанията Avast Software от чешкия регулатор за защита на личните данни.

Avast, като доставчик на антивирусен софтуер, обработва лични данни на своите потребители и доказателствата сочат, че компанията е предавала част от тези данни на фирмата Jumpshot, INC. Според изявлението на чешките власти, се касае за около 100 млн. потребители. Продаваната информация е включвала псевдонимизирана история на сърфиране в интернет, свързана с уникален идентификатор.

Jumpshot, INC. се е представяла като компания, предоставяща данни на маркетолози, осигурявайки им „поглед върху онлайн поведението на потребителите“ и предлагайки „проследяване на пътя на потребителите на ниско ниво“.

От своя страна клиентите на Avast са били подвеждащо информирани, че се предават само анонимни данни за анализ. Въпреки че компанията е твърдяла, че използва надеждни техники за анонимизация, разследването е показало, че предаваните данни от отделните инсталации на антивирусния софтуер не са били анонимизирани. На базата на тези данни е било възможно повторно идентифициране на голяма част от засегнатите субекти.

Това решение подчертава важността на прозрачността и етичното боравене с лични данни, особено от компании, на които потребителите се доверяват за защита на своята поверителност онлайн.

Покажи още
Back to top button