Cybersec NewsБързи новиниИнциденти

Предполагаем теч на документи разкрива тайни от алгоритъма за търсене на Google

Хиляди вътрешни документи на Google излязоха наяве, разкривайки комплексността на алгоритъма за търсене на компанията.

От изтеклите данни към SEO специалиста Ранд Фишкин, може да проследят части от механизмите, които стоят зад резултатите от търсенето на Google. Освен това, обаче, те показват потенциални несъответствия между публичните изявления на Google и действителните практики на работа на компанията.

Лидерът в онлайн търсенето все още не е отговорил на многобройните заявки за коментар относно автентичността на тези документи.

Ранд Фишкин, известна фигура в SEO общността, разкри, че е получил около 2500 страници вътрешни документи от анонимен източник. Тези документи предполагаемо описват API-то за търсене на Google и предоставят информация за типовете данни, които Google събира от уебсайтове, потребители и търсения.

„Документите разкриват дълбочината, в която Google събира информация и намекват за белезите, по които данни може да влияят на класирането в търсенето,“ отбеляза Фишкин. „Импликациите са огромни за SEO експертите и всеки, който разчита на Google за уеб трафик.“

Според Фишкин и SEO експерта Майк Кинг, изтеклите документи противоречат на няколко от публичните твърдения на Google за техния алгоритъм за търсене. Като един от важните въпроси е дали данните от Google Chrome влияят на класирането в търсенето. Докато представители на Google многократно са отричали използването на данни от Chrome за класиране, документите споменават данни от Chrome във връзка с начина, по който уебсайтовете се появяват в резултатите от търсенето.

Допълнително, ролята на E-E-A-T (опит, експертност, авторитетност и надеждност) в класирането на търсенията е под въпрос. Google публично омаловажава E-E-A-T като фактор за класиране, но документите предполагат, че Google събира подробни данни за авторите, което отново индикира възможно индиректно влияние върху класирането.

„Представители на Google публично и методично твърдят, че имената на авторите не влияят на класирането“ пише Кинг в своя преглед. „Въпреки това, документите показват, че данните за авторите се проследяват и може да влияят на определени видове съдържание, като новини и научни статии.“

SEO индустрията, която внимателно следва публичните указания на Google, може да се сблъска със значителни промени, ако тези документи се докажат като автентични. Много SEO тактики се базират на възприетата важност на различни фактори за класиране, които сега може да бъдат поставени под съмнение.

Огромното влияние на SEO често води до критики и обвинения че резултатите от търсенето в Google стават препълнени с нискокачествено съдържание, създадено да угоди на алгоритъма. Откритията на Фишкин и Кинг могат да усилят тези притеснения, особено ако се окаже, че публичните указания на Google не съвпадат напълно с действителните му практики.

Течът идва в критичен момент, тъй като Google се сблъсква с голям антимонополен случай в САЩ, фокусиращ се върху доминацията му в пазара за търсене. Вътрешни документи от този случай вече са хвърлили светлина върху операциите на Google, но изтеклите документи предоставят и много по-дълбок поглед върху основния продукт на компанията.

Фишкин критикува медийното отразяване на публичните изявления на Google, призовавайки журналистите да възприемат по-критичен подход. „Исторически, някои от най-гласовитите личности в SEO индустрията и най-изввестните издатели са били повече от щастливи да повторят безкритично публичните изявления на Google,“ пише Фишкин. „Те пишат заглавия като ‘Google казва, че XYZ е вярно’, вместо ‘Google твърди, че XYZ; доказателства предполагат друго’.“

Въпреки потенциалните последствия, Google остава мълчалива относно легитимността на теча. Фишкин споменава, че служител на Google е поискал промени в някои изрази в неговата публикация, но не е оспорил автентичността на документите.

Докато SEO общността и дигиталните маркетолози обработват изтеклата информация, по-широките последствия за онлайн съдържанието и поведението при търсене тепърва ще се изясняват. Течът със сигурност предизвика нов дебат за прозрачността и доверието в една от най-влиятелните компании в света.

Покажи още
Back to top button