Политици, журналисти, водещи, музикални звезди: хакери публикуваха лични данни на над 1000 германски обществени личности

Наличната до момента информация показва, най-вероятно няма централизиран хак, а данните са източени от лични акаунти на засегнатите

Най-важното накратко:

Лични данни на над 1000 обществени личности в Германия са направени публично достояние посредством Twitter акаунт с името G0d и 17,000 последователя. Информацията е споделяна на етапи, в продължение на няколко дни през декември – като „черешката на сладоледа“ – данни на над 410 члена на водещите две германски партии, са публикувани на 24 декември. Сред тях има такива и на канцлера Ангела Меркел.

Освен политици, засегнати са и журналисти, телевизионни водещи, актьори и музикални звезди, коментират международни медии.

Източените данни включват телефонни номера, адреси, банкови сметки, банкови поръчения, данни от кредитни карти, снимки, логове от чатове и др.

Според публикация в n-tv.de германската агенция за информационна сигурност (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, BSI) е знаела за пробива още в началото на декември и включително е водила дискусии с част от засегнатите. Действията ѝ обаче са обект на масова критика в Германия в момента.

Какво е довело до хака?

Официалната информация е, че правителствените мрежи са незасегнати от пробива, а чувствителна държавна информация не е източена от сървърите на Парламента или друга институция. Пред Bloomberg един от засегнатите политици – Торстен Швейгер, член на управляващия Християндемократически съюз, споделя, че:

Най-вероятно, на база текущата информация, не става въпрос за централизирано източване на данни от едно място, а за организирано събиране на лични данни за засегнатите потребители от техни сайтове, профили в социални медии, cloud услуги за съхранение на информация и др.

Какво означава атаката?

Основните изводи, които може да извадим, са:

Какво да направи бизнеса ви, за да се предпази?

Exit mobile version