Бързи новини

Общо над 350 хил. USD са загубили жертвите на нов вид скам, засечен в Унгария

Нова онлайн измама, използваща приложението за отделечен достъп AnyDesk и фишинг тактики за репликиране на SIM карти струва над 350 хил. USD на жертвите си в Унгария.

Ето как работи тя: апартамент с добра локация в Будапеща се продава под пазарната му стойност. Причината: собственикът, живеещ в чужбина, се нуждае спешно от пари. Със заинтересованите клиенти се свързва „роднина“, който предлага да изпрати снимки и видео от жилището чрез легитимния софтуер за отдалечен достъп AnyDesk.

След прехвърляне на файловете обаче, измамниците не прекратяват връзката с компютъра на жертвата, а достъпват банковата й сметка.

Следва препятствие: приложението за отдалечено банкиране е с включена двуфакторна автентикация, която изпраща оторизационен код на мобилния телефон на собственика.

Измамниците успяват да „убедят“ мобилния оператор да активира нова SIM карта с телефонния номер на жертвата, към която се прехвърля целия мобилен трафик и… готово: банковата сметка е източена.

През последните години измамата с дублирането на SIM карти се разраства, причинявайки загуби за милиони щатски долари по целия свят. Ако измамниците не могат да заобиколят защитата на мобилния доставчик, те често плащат на служители за подмяна на картите.

Покажи още
Back to top button