Locked Shields 2024 – истинската сила на кооперативната cybersecurity отбрана

Тазгодишната итерация включваше иновативна структура и най-съвременни технологии за изкуствен интелект (AI) и 5G мрежи, отразяващи актуалните тенденции в областта на киберзащитата.

На 26.04 приключи организираното от NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) най-мащабното и сложно учение за киберзащита в света – Locked Shields 2024
Събитието бе проведено в Талин /Естония/ в най-новото и модерно съоръжение на NATO CCDCOE.

В Locked Shields 2024 участваха 4000 експерти от повече от 40 държави. Те се обучаваха да защитават инфраструктурата на фиктивна държава в симулирана среда.

България, Румъния и Молдова сформираха Blue Team 05 (BT05, отбор съставен от специалисти от публични и частни организации, както и от експерти от военния сектор на съответните държави.

За първи път в събитието се включват и държавите Украйна, Черна Гора, Сингапур, Чили,  Ирландия и Албания.
Макар че Locked Shields насърчава сътрудничеството, също така признава състезателния дух, който стимулира съвършенството. Ето отборите с най-високи резултати:
  1. Латвия, заедно със структури на НАТО
  2. Финландия – Полша
  3. Естония –  Франция

От това издание и C2COE участва активно в Locked Shields, което подчертава значението на интердисциплинарното сътрудничество за справяне със сложния характер на киберзаплахите.

Снимки от събитието вижте тук

Exit mobile version