Бързи новиниУязивмости, експлойти, ъпдейти

Критична уязвимост за WooCommerce. Ъпгрейднете до 5.5.1 ASAP

Критична уязвимост, позволяваща достъп до информация за поръчки, клиенти и административни данни на засегнатите електронни магазини е отстранена в модула за електронна търговия на WordPress – WooCommerce и свързания с него модул WooCommerce Blocks. Препоръката на създателите им е незабавен ъпдейт до версия 5.5.1.

Малко след оповестяването на новината, изтекоха и първите данни за експлоатирането ѝ в реална среда в блога на Wordfence. Т.е. уязвимостта съвсем не е безобидна и, ако още не сте ъпдейтнали магазина си – направете го максимално скоро.

Какво позволява уязвимостта

В официалната информация в блога woocommerce.com няма конкретика за това до какво точно може да доведе експлоатирането на уязвимостта. При различните магазини, „засегнатата уязвимата информация ще бъде различна[…], но може да съдържа данни за поръчки, клиенти и административни данни“, пише в съобщението. Очаква се и създаването на инструмент или набор стъпки за проверка дали магазинът ви не е сред засегнатите.

Според наше проучване, става въпрос за открита и патчната възможност за SQL инжекции в функции, свързани с филтриране на продукти. Лошата новина е, че според Wordfence уязвимостта позволява UNION-based SQL инжекция – т.е. информацията може да се извлича комбинирано от няколко таблици от базата данни едновременно, което от своя страна означава: повече щети, реализирани по-бързо.

Как да разбера дали не съм станал жертва

Точни индикации все още няма, но има фактори, по които може да съдите, че сте сред засегнатите:

  • потърсете заявки, съдържащи SQL  параметри, към /wp-json/wc/store/products/collection-data или ?rest_route=/wc/store/products/collection-data в логовете на сървъра си
  • прегледайте и за заявки, съдържащи %2525 също може да са индикатор за компрометиране

След появата на първите данни за успешни пробиви, става ясно, че те се случват от ограничен набор IP адрес – потърсете и тях в логовете си:

107.173.148.66
84.17.37.76
122.161.49.71

Какво да направя, за да се предпазя

Малко след обявяването на новината около 2:30 часа българско време на 15 юли 2021 г., автоматично са били ъпдейтнати всички сайтове, хостнати на WordPress.com и WordPress VIP. Междувременно създателите на WooCommerce – Automatic – работят за пушването на автоматичен ъпдейт на „колкото се може повече сайтове“.

Какви са промените в ъпдейта на WooCommerce вижте тук.

Засегнати са над 90 версии на WooCommerce между 3.3 и 5.5. и между 2.2 и 5.5. на WooCommerce Blocks. Вижте пълен списък със стабилните рилийзи със запушена уязвимост тук.

Към момента над 50% от сайтовете, работещи с WooCommerce, са с версия, по-стара от 5.1., а само 7.2% от сайтовете са защитени от уязвимостта (с версия над 5.5.+).

Покажи още
Back to top button