КибератакиНашите експертиПолезни съвети

Когато любовта се превърне в кошмар: онлайн „срещи“ и измами

Не всичко, което блести, е злато. Особено, ако става въпрос за срещи и чатове онлайн

Сайтовете за запознанства са глобален феномен от зората на интернет. По данни на GlobalWebindex над 40% от мъжете без партньор са използвали приложение или сайт за запознанство онлайн. А избор на такива приложения и сайтове не е като да няма. Може би най-популярните от тях са Tinder и Happn, които са на почит и сред българската онлайн аудитория, дори и тази на подрастващите.

Въпреки че тези приложения и сайтове са създадени с идеална цел – да донесат щастието от любовта там, където то още не е достигнало, те имат и тъмна страна. Любовта е една от емоциите, които са най-често експлоатирани от скамъри и кибер престъпници, а резултатът от дейността им е много повече от разбито сърце – например, разбита (и източена) банкова сметка.

Измама с много лица

Най-честият метод на действие изисква значителна подготовка от страна на кибер престъпниците. Те не се свенят да проучват жертвите си, като събират лична информация от всевъзможни онлайн профили – информация за месторабота, евентуални приходи, начин на живот, интереси и т.н. В този ред на мисли, потребителите сами улесняват това проучване – защото сами споделят (доста често – и безконтролно) данни за себе си, с които може да бъде злоупотребено.

Един пример: ако карате ски в Италия или Австрия, това може да означава, че имате достатъчно приходи да си позволите подобна екскурзия. Ако карате ски в България – най-вероятно означава, че имате приличен доход, макар и не толкова, колкото каращите извън страната.

Така, споделяйки сами информация за себе си, потребители несъзнателно улесняват собственото си профилиране.

Какъв може да е ефекта от това? Скамърът може да манипулира емоционално жертвата си да му изпраща пари, подаръци или още по-лична информация. Или да се опита да се представи за човек, който жертвата би харесала и да изкара разговора от по-сигурната среда на приложението или сайта за запознанства във външно приложение – WhatsApp, Viber и т.н. там той се опитва да изнуди неподозиращата си жертва да изпрати интимни снимки и видеа, които в последствие да бъдат използвани за изнудване.

Глобален феномен с локален ефект

Примери за подобни измами има от цял свят. Например, през 2018 г. в Австралия е съобщени за близо 4 000 случая за измами в социални мрежи, сайтове и приложения за запознанства, които са довели до щети на жертвите от над 24 млн. AUD (австралийски долара).

В САЩ и Великобритания през 2017 г. е съобщавано за подобна онлайн измама на всеки 3 часа, всеки ден. А общият брой за 2018 г. е над 4 500 измами – за които е известно, без да коментираме тези, за които не знаем. Над 60% от жертвите им са жени, съобщава BBC.

Наскоро в Испания бе арестуван Кралят на Tinder – потребител, който до такава степен е успявал да влезе под кожата на жертвите си, че ги е прилъгвал да му изпращат пари под предлог, че има да решава „семейни проблеми“.

67-годишен канадски вдовец се запознал онлайн със София Голдщайн, която твърдяла, че също е от Канада. Онлайн връзката им прераснала в такъв романс, че мъжът осъществил 19 банкови превода на обща стойност 730 000 CAD (канадски долара) на мнимата София, с които тя е трябвало да реши свои семейни и лични проблеми. Парите били превеждани по сметка в Малайзия. А София съвсем не е била София.

А България? „Фалшивият профил, който бяха създали и през който ми писаха беше на добре изглеждащ мъж, хирург. Завършил в Стокхолм. Бяха изредили реални болници, в които е работил. Този човек наистина съществува, но те са „откраднали“ самоличността и снимките, чрез които разказват някаква история. Профилът не се поддържа особено активно и човек трябва да се порови, за да види съмнителни неща.“ Това е разказ на Искра Кирилова пред Дневник.

Тя допълва: „Докторът“ бил част от военен лагер и пътувал често, представял се за вдовец. На третия месец от комуникацията им разказал за нападение, той не успял да се прибере в САЩ и трябвало да вземе цивилен полет. Нямал обаче достъп до сметките си поради мерки от сигурност и му трябвали средства.“ Искра не е превела исканите средства – но разказът ѝ е показателен, че България съвсем не е в страни от радара, когато става въпрос за онлайн измами.

Как да се предпазите

Потребителите на сайтове за онлайн запознанства и приложения трябва да имат предвид, че всеки може да бъде измамен ли заблуден. Ето някои препоръки, които трябва да имате предвид:

  • Потърсете несъответствия в профилите и комуникацията на „обожателите си“; ако откриете такива, бъдете предпазливи.
  • Романтичните измамници са склонни да засвидетелстват прекомерен интерес към своите жертви и много бързо в рамките на „срещата“ с тях.
  • Измамниците също така са склонни бързо да се опитват да изместят разговора от платформата или приложението за запознанства към някаква друга форма на съобщения, като имейл, Skype или чат приложение. Това спира системите за откриване на измамници на приложенията и сайтовете за запознанства.
  • Често се случва след известно време (седмици или месеци) и след установяване на доверие, човекът, когото познавате, да ви разкаже много сложна история, която завършва с искане за пари, изпращане на подарък или нещо подобно. Никога не изпращайте пари на някой, с когото сте се запознали в сайт или приложение за запознанства, преди да го опознаете лично – а с личното опознаване действайте с особено повишено внимание.
  • Подозирайте всеки, който винаги има извинение да не се срещнете на живо.
  • Ако решите да се срещнете лично с някого, с когото сте се запознали онлайн, не забравяйте да проведе срещата на безопасно, обществено място.
Покажи още
Back to top button