Клиенти на Amazon, внимавайте за тези измами

Както много други и вие сте почитатели на удобството при онлайн пазаруването, което Amazon предлага. Точно на това залагат киберпрестъпниците.

Amazon е най -големият онлайн пазар в света, с приходи от над 386 млрд. USD през 2020 г. А само в САЩ Amazon Prime има 200 млн. абонати. Такава огромна клиентска база неизбежно привлича вниманието на киберпрестъпници, които използват най-различни трикове, за да се домогнат до печалба. Ето кои са най-често срещаните измами:

Фишинг имейл за фалшива поръчка

Предприемчиви измамници може да ви изпратят имейл, потвърждаващ покупка, която не сте направили. Опитват да ви подмамят да кликнете върху линк, който прилича на контакт за обслужване на клиенти на Amazon. Може да ви пренасочат към нещо, което прилича на официалната страница за вход в Amazon, но когато се опитате да влезете, ще разкриете идентификационните си данни на измамника.

Друга „алтернатива“ е, след като кликнете върху линка или прикачения файл в имейла, да стартирате на вашето устройство файл, което ще се опита да изтегли специален софтуер и с него  да събере идентификационните ви данни за всички услуги, които използвате.

Как да разпознаете, че става дума за фишинг? Ако имейлът съдържа печатни или граматически грешки или прикачен файл, това със сигурност е измама. Задръжте курсора върху приложения линк, за да проверите дали води към валиден поддомейн на Amazon (pay.amazon.com или www.amazon.com). Ако се съмнявате за фишинг, свържете се директно с Amazon – те приемат тези проблеми сериозно.

Измами с подаръчни ваучери

Измамата се разпространява от години: целта на киберпрестъпниците е да ви накарат да купите и изпратите подаръчни ваучери на Amazon. Популярна тактика е предизвикването на чувство за неотложност или натиск, за да ви накарат да действат бързо, вместо да обмислите ситуацията. Дори може да ви предложат да платите глоба или неустойка с подаръчен ваучер.

Запомнете: Държавните служители никога няма да поискат да платите глоба или неустойка с карта за подарък, така че можете да сте 100% сигурни, че ако получите подобно искане, то е измама.

Измами с плащания

Често използвана тактика е да се опитват да ви убеди да платите извън защитената платформа на Amazon. Вероятно ще ви предложат отстъпка, но ако се подлъжете, най-вероятно е да загубите парите си и да не получите продукта. Освен това няма да можете да подадете жалба до Amazon, тъй като сте платили измамните такси извън границите на тяхната платформа.

Други форми на измама изискват да платите за награда, която уж сте спечелили или на продавач, чиято самоличност не можете да потвърдите. Избягвайте оферти, които изглеждат твърде добри, за да са истински или които ви се струват подозрителни.

Очевидната препоръка е да се придържате към платформата на Amazon за всички поръчки и плащания. Самата компания предупреждава да не се изпращат пари извън границите на нейната платформа.

Досадни телефонни обаждания

Понякога измамниците прибягват до по -„аналогови“ средства, за да ви подмамят – фалшиви обаждания за поддръжка. Съдържанието на обажданията може да варира, но те често звучат като предварително записано съобщение, представящо се, че идва от Amazon, което твърди, че е регистрирало нещо нередно във вашия акаунт. Целта на измамниците ще е да опитат да изтръгнат от вас чувствителни данни като вашата лична информация или данните ви за плащане.

Най-разумното нещо, което да направите, преди да се паникьосате, е да се свържете с Amazon чрез директните канали, посочени в раздела за поддръжка на техния уебсайт. Компанията съобщава, че в някои случаи може да осъществява изходящи повиквания, но никога няма да поиска от клиентите да разкрият чувствителна лична информация, за да потвърдят самоличността им.

В заключение:

Що се отнася до онлайн пазаруването и свързаните с него дейности, максимата „довери се, но провери“ остава вярна, както винаги. Повечето измами могат да бъдат избегнати, ако останете бдителни и любопитни. Внимавайте с непоисканите имейли и никога не разкривайте лична чувствителна информация на никого.

Exit mobile version