Кибератаки

Кибератаките се считат за по-опасни от екокатастрофите и инфекциозните заболявания

Киберпрестъпността ще е една от най-честите заплахи в света според Световния икономически форум

За втора поредна година кибератаките и кражбата на данни са посочени като част от петте заплахи за човечеството, за които се очаква да се случват най-често. Това показват резултатите от годишния доклад Global Risks Report 2019 на Световния икономически форум в Давос.

По отношение на своя ефект върху обществото кибератаките се считат за по-опустошителни от инфекциозните заболявания и екологичните бедствия, предизвикани от човешка дейност. Веднага след кибератаките се нарежа и загубата на критична информационна инфраструктура, част от която също става цел на компютърни престъпници.

Заплахи, които струват милиарди

„Успешна кибератака срещу електроразпределителна мрежа – нещо, което попада във фокуса на СИФ – може да доведе до унищожителни ефекти. Енергийните компании са платили 1.7 млрд. долара само през 2017 г., за да предпазят системите си от кибератаки“, се казва в доклада.

През 2015 г. кибератака остави без електричество стотици хиляди жители на Украйна.

Топ 10 на най-големите заплахи се определя чрез анкета. Участниците в нея трябва да определят колко вероятно е дадено събитие да се случи през 2019 г., както и в каква степен то ще доведе до негативни последствия за обществото.

Кражбата на данни е на 4-то място в класацията на събитията, които ще се случват най-често през 2019 г. На пето място се нареждат кибератаките. Тези две събития бяха поставени съответно на 4-то и 3-то място в миналогодишната класация.

Растящи опасности

„Около две трети от респондентите очакват да се увеличат рисковете от фалшиви новини и кражба на идентичност. Около три пети от тях казват същото за загубата на неприкосновеност в лицето на компании и правителства. През 2018 г. се случиха редица пробиви на данни, бяха разкрити нови уязвимости, а изкуственият интелект има потенциала да създаде много по- опустошителни кибератаки“, се посочва в доклада.

За най-опасни за живота на планетата се посочват оръжията за масово поразяване. С най-голяма вероятност да се случват пък са екстремните климатични събития.

В САЩ и Канада киберпрестъпленията са считани за сериозна заплаха за вътрешната сигурност, показаха наскоро резултатите от проучването ESET Cybercrime Barometer. Около 90% от респондентите считат компютърните престъпления за заплаха за страната, в която живеят. В това отношение киберпрестъпността изпреварва редица други заплахи като тероризъм, трафик на оръжия, корупция и пране на пари.

Топ 10 на най-опустошителните заплахи за света през 2019

1.Оръжия за масово поразяване
2.Неспособност за овладяване на климатичните промени
3.Екстремни климатични събития
4.Недостиг на вода
5.Природни бедствия
6.Изчезващи видове и срив на екосистеми
7.Кибератаки
8.Загуба на критична информационна инфраструктура
9.Екокатастрофи, предизвикани от човешка дейност
10.Разпространение на инфекциозни заболявания
Източник: Global Risks Report 2019, Световен икономически форум

 

Покажи още
Back to top button