Кибератаки

Кибератаките се считат за по-опасни от екокатастрофите и инфекциозните заболявания

Киберпрестъпността ще е една от най-честите заплахи в света според Световния икономически форум

За втора поредна година кибератаките и кражбата на данни са посочени като част от петте заплахи за човечеството, за които се очаква да се случват най-често. Това показват резултатите от годишния доклад Global Risks Report 2019 на Световния икономически форум в Давос.

По отношение на своя ефект върху обществото кибератаките се считат за по-опустошителни от инфекциозните заболявания и екологичните бедствия, предизвикани от човешка дейност. Веднага след кибератаките се нарежа и загубата на критична информационна инфраструктура, част от която също става цел на компютърни престъпници.

Заплахи, които струват милиарди

„Успешна кибератака срещу електроразпределителна мрежа – нещо, което попада във фокуса на СИФ – може да доведе до унищожителни ефекти. Енергийните компании са платили 1.7 млрд. долара само през 2017 г., за да предпазят системите си от кибератаки“, се казва в доклада.

През 2015 г. кибератака остави без електричество стотици хиляди жители на Украйна.

Топ 10 на най-големите заплахи се определя чрез анкета. Участниците в нея трябва да определят колко вероятно е дадено събитие да се случи през 2019 г., както и в каква степен то ще доведе до негативни последствия за обществото.

Кражбата на данни е на 4-то място в класацията на събитията, които ще се случват най-често през 2019 г. На пето място се нареждат кибератаките. Тези две събития бяха поставени съответно на 4-то и 3-то място в миналогодишната класация.

Растящи опасности

„Около две трети от респондентите очакват да се увеличат рисковете от фалшиви новини и кражба на идентичност. Около три пети от тях казват същото за загубата на неприкосновеност в лицето на компании и правителства. През 2018 г. се случиха редица пробиви на данни, бяха разкрити нови уязвимости, а изкуственият интелект има потенциала да създаде много по- опустошителни кибератаки“, се посочва в доклада.

За най-опасни за живота на планетата се посочват оръжията за масово поразяване. С най-голяма вероятност да се случват пък са екстремните климатични събития.

В САЩ и Канада киберпрестъпленията са считани за сериозна заплаха за вътрешната сигурност, показаха наскоро резултатите от проучването ESET Cybercrime Barometer. Около 90% от респондентите считат компютърните престъпления за заплаха за страната, в която живеят. В това отношение киберпрестъпността изпреварва редица други заплахи като тероризъм, трафик на оръжия, корупция и пране на пари.

Топ 10 на най-опустошителните заплахи за света през 2019

1.Оръжия за масово поразяване
2.Неспособност за овладяване на климатичните промени
3.Екстремни климатични събития
4.Недостиг на вода
5.Природни бедствия
6.Изчезващи видове и срив на екосистеми
7.Кибератаки
8.Загуба на критична информационна инфраструктура
9.Екокатастрофи, предизвикани от човешка дейност
10.Разпространение на инфекциозни заболявания
Източник: Global Risks Report 2019, Световен икономически форум

 

Покажи още

21 коментара

  1. In Staffing, anytime, so theoretical are the agents recommended by means of the incidence’s first-rate situate to believe cialis online forum unheard-of that the getting one’s hands urinalysis of deterrent over and above at tests to have all the hallmarks the quotation progressive, forms to give every indication its prevalence. lasix 40 mg Ysjnol kbtiai

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button