Кибератаките: големи печалби срещу малка инвестиция

Бизнесът е основна мишена на хакерите, но все още пренебрегва проблема. И си плаща скъпо за това

Кибератаките срещу институции вече не се правят с цел забавление или нанасяне на щети. Днес основният мотив са парите, като печалбата от една-единствена атака може да надхвърли 1 млн. долара.  Това заявиха участниците в конференцията по киберсигурност QuBit Conference Sofia 2018. Freedomonline.bg е медиен партньор на събитието.

В същото време прагът за навлизане в незаконната индустрия за компютърни престъпления е много нисък. Ако преди по-малко от 20 години за това са се изисквали сериозни технически умения, сега това не е необходимо.

Големи печалби срещу малка инвестиция

Дори и необучен човек може да стане престъпник, или да си намери хакер-наемник. Изисква се само малка инвестиция. „Инструментите са налице. Уменията са налице. Нужни са само 2-3000 долара, за да може някой да се занимава с компютърни престъпления“, заяви Питър Трейвън, специален агент на ФБР.

Пред голяма част от бизнеса и държавните институции стои въпросът не дали, а кога ще бъдат хакнати. Причината е, че всяка институция работи с лични данни и интелектуална собственост, а те струват пари. „3000 компании се регистрират в Силициевата долина всеки месец. Представете си колко много интелектуална собственост има в този регион“, заяви Ондрей Крехел от компанията за киберсигурност LIFARS.

Всеки е потенциална жертва

Жертви на кибератаки са болници, общински администрации, дори маркетингови компании, които обработват големи обеми лични данни. Въпреки това много фирми продължават да не се интересуват от собствената си информационна сигурност. „Компаниите все още отказват да възприемат идеята, че могат да станат жертви. Факт е обаче, че данните им могат да бъдат откраднати“, коментира Крехел. Той даде пример с американски университет, който е претърпял 15 пробива на информационните си системи, без служителите изобщо да разберат.

„Това е просто бизнес. А когато нещо прави пари, то расте много бързо“, допълва Борис Гончаров, главен стратег по киберсигурност в дружеството за инфомрационна сигурност Amatas.

Плащане на рекет вместо предпазливост

Една от основните заплахи пред бизнеса е рансъмуерът. Той е достъпен (можете да си наемете рансъмуер като услуга от някои от черните онлайн пазари) и ефективен, тъй като много компании предпочитат да си платят откупа, за да бъдат данните им дешифрирани.

Плащането на откуп противоречи на препоръките, давани от полицията и компаниите за информационна сигурност. Въпреки това много фирми се оказват принудени да платят, дори и ако исканата сума е в размер на стотици хиляди долари. Има случаи, в които компании са склонни да платят дори суми, които надхвърлят 1 млн. долара. „Когато информационните системи са напълно пречупени, а фирмата трябва да раздава заплати, тя няма друг избор, освен да плати“, посочва Крехел.

Съществуват много разновидности на рансъмуер и всяка от тях има потенциала да донесе значителни печалби на престъпниците. Само атаките с рансъмуера SamSam са донесли досега 6.5 млн.печалба според доклад на Sophos.

Друг проблем е, че дори платеният откуп да бъде проследен, блонкирането на трансфера е трудно, тъй като плащанията стават в криптовалути. Дигиталните портфейли на престъпниците са публични, но е трудно те да бъдат замразени, а платените откупи – върнати на жертвите. „Имахме случай, в който 8 млн. долара стояха в един портфейл в продължение на 2 седмици. Нямаше международна институция, която да замрази портфейла. Няма юрисдикция върху криптовалутите. Борсите не съдействат.“, коментира Крехел.

Exit mobile version