Лични данниРегулации и закони

Какво знаят интернет гигантите за вас

Можете да свалите копие от данните, които големите интернет компании притежават за вас

Последен ъпдейт на 12 декември 2018 в 16:56 ч.

Социалните мрежи събират огромно количество лични данни за потребителите си. Достатъчно е да дадем за пример Facebook, която знае почти всичко за вас: кои са приятелите ви, какви са вашите интереси, какви са религиозните и политическите ви възгледи, какви места сте посещавали, кои са най-важните събития в живота ви.

Съгласно GDPR всяка компания, която събира лични данни за европейски граждани, трябва да им даде възможност да поискат копие от тези данни (и да им го предостави, когато си го поискат). Компаниите, които управляват социални мрежи, не са изключение. В съответствие с GDPR те дават възможност на всеки потребител да изтегли копие от личните си данни, които социалната мрежа е събрала за него.

В тази статия ще разгледаме как потребителите могат да свалят копие на личните си данни от 4 от най-популярните социални мрежи в света.

Facebook

Хегемонът в социалните мрежи е вероятно най-голямата база данни за хора в света. Както показва скандалът с Cambridge Analytica, данните от Facebook могат да се използват дори за манипулиране на избори и вземане на важни за обществото решения като Brexit. Социалната мрежа има информация за събития, места, приятели, интереси на своите потребителите. А в някои случаи – дори с кого са си говорили по телефона.

Ето как да видите с какви данни за вас разполага Facebook.

От основното меню във вашия профил (триъгълната икона в горния десен ъгъл) изберете:

Settings > Your Facebook Information > Download Your Information > View

Тук можете да направите фини настройки на данните, които искате да свалите: например формат, качество на снимките, изобор на данни само за определен период. Потвърдете избора си с Create File.

Ще получите известие, когато файлът с вашите данни е готов за сваляне. За да го изтеглите, отидете в:

Settings > Your Facebook Information > Download Your Information > Available Files > Download

Ще трябва да въведете паролата си за Facebook, преди свалянето да започне.

Instagram

Instagram държи архив с вашите снимки, видеа, истории, харесвания, съобщения. В събраните за вас данни има също информация за нещата, които сте търсили в социалната мрежа, вашите коментари и контакти.

Влезте в настройките на вашия Instagram профил (зъбчатото колело) и изберете:

Privacy & Security > Data Download > Request Download

На този етап Instagram ще поиска да въведете имейл адрес, на който да изпрати линк към вашите данни, както и да напишете паролата си за достъп до вашия Instagram профил.

Ще получите имейл, от който можете да свалите копие на данните си.

LinkedIn

LinkedIn събира на едно място голяма част от професионалния ви живот. Данните включват вашите професионални умения, телефонни номера, заемани длъжности, интереси, говорими езици, проекти, в които сте участвали, и много друга информация (пълен списък на данните има тук).

Влезте в профила си в LinkedIn и изберете иконката Me (в горния десен ъгъл, с вашата профилна снимка). От там изберете:

Settings & Privacy > Privacy > How LinkedIn uses your data > Change

Можете да избирате какви категории данни искате да получите: например контакти и връзки с други потребители, съобщения, препоръки, покани, информация от профила и т.н. Потвърдете избора си с Request Data. Ще трябва да въведете паролата си за достъп до LinkedIn. данните се изпращат с два имейла – първият съдържа основната информация в профила, а вторият – други данни като например коментари в групи или мобилни устройства, на които е активирано LinkedIn приложение с вашия профил.

Twitter

Twitter дава възможност да изтеглите копие на данните от вашия профил; съобщенията, които си обменяте с други потребители, медийни файлове, които сте качили, списък на последователите ви. Информацията включва и списъци, които сте създали или в които участвате, информацията за интересите ви; също и рекламите, които сте видели или кликнали.

За да свалите данните, натиснете иконата на профила си и изберете:

Settings and privacy > Your Twitter archive > Request your archive

Google

Търсачката Google и множеството продукти, които притежава – сред които са сайтът за видеосподеляне Youtube и браузърът Chrome – също пази огромен архив от данни за потребителите си. Можете да свалите копие от данните, които Google притежава за вас.

Покажи още
Back to top button