Какви опасности крие един „умен“ дом или офис

Интернетът на нещата бавно, но сигурно превзема жилища и офиси по цял свят. Ако планирате да станете част от него, вижте защо и как да направите разумен избор.

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:15 ч.

„Интернет на нещата“ (IoT, Internet of Things) е феномен, който за много хора означава да се възползват от предимствата на свързани с интернет устройства, които могат да контролират отдалечено. Целта: да улесним живота си и дори да спестим разходи – като например контролираме отвсякъде кога и на каква температура да работи климатикът, например.

Дали обаче тази технология е безопасна? Има само един начин да разберем – като проверим или като някой провери вместо нас. В случая, този някой са анализаторите на ESET, които са тествали възможностите за защита на 20 различни устройства, свързани в един „умен дом“ – а производителите са марки като Amazon, d-Link, Nokia, Sonos, TP-Link и други.

Пълните резултати от експеримента можете да видите тук. А обобщението може да прочетете по-долу.

Личното ви пространство става все по-малко лично

Нуждата на IoT устройствата да ви следят и да събират информация за поведението ви не е най-големия проблем на умните домове. Както показват резултатите от проучването, основният проблем се крие в уязвимостите, открити в по-голямата част от тестваните устройства. С други думи – нямате пълна гаранция, че информацията ви отива само там, където я изпращате.

Последното е особено важно в случаите, в които сте се възползвали от предимствата на на IoT не за дома, а за офиса си.

Трудно, но не и невъзможно

Предвид казаното по-горе, мога ли да вярвам на умния си дом или офис? Да, разбира се.

А мога ли да имам сигурен умен дом или офис? Да, разбира се. Изграждането на защитена система от IoT устройства е напълно постижима задача, стига да знаете какво правите – или да работите с някой, който знае какво прави. В противен случай, рискувате да създадете база данни с вашите навици, предпочитания и лични (бизнес) данни, която  да е защитена точно толкова, колкото може да бъде непромокаем един гевгир.

Никое приложение или устройство не може да ви гарантира пълна сигурност, независимо какво казва производителят. Но начинът, по който инсталирате, конфигурирате и работите с тези устройства може да намали риска от работата с тях и да ви позволи да се възползвате от предимствата им.

Интелигентен дом с интелигентни избори

Ако сте готови да внесете лека футуристична нотка в ежедневието си и искате интернет да е и на вашите неща, то трябва да знаете как да избирате:

[име на устройството] security vulnerability

[име на устройството] privacy breach

[име на устройството] data leak

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Exit mobile version