Cybersec News

Как квантовите компютри могат да победят криптирането

Машините, които теоретично могат да надхвърлят физически възможното за нормалните компютри, имат достатъчно мощ, за да декриптират информация в пъти по-бързо

Квантовите компютри могат напълно да заобиколят физическите ограничения на познатите ни процесори и да постигнат мощност, която теоретично не е постижима по познатите ни начини. Дори и да не го правят днес, то развитието им продължава с бурни темпове и този момент не е много далеч в бъдещето.

Въпреки това, те са толкова различни в начина си на работа, че няма как да ги съпоставим справедливо. Ако все пак се опитаме да го направим, най-подходящо би било да сравним скоростта на извършване на пресмятания.

Сигурността днес разчита на „слабите“ ни компютри

За добро или лошо, дължим сигурността на комуникацията си онлайн на такива пресмятания. Това са криптографски алгоритми, които използваме в ежедневието си без да знаем за неща като:

  • Данните ни в онлайн профили
  • Защита на WiFi хотспотове
  • Безопасно съхранение на файлове на харддискове, памети или онлайн
  • Сигурността на привидно тривиални неща като комуникацията ви с този сайт

За да разберем същността на проблема, трябва да сме наясно с една особенност. И в момента алгоритмите за криптиране не са „неразбиваеми“. Но са толкова сложни, че ресурсите и времето, което ще отнеме да се декодира паролата ви, са достатъчно непосилни за атакуващите, че да се чувствате сигурни.

В случая с квантовото пресмятане, обаче, сме изправени пред компютри, чиито основни единици за пресмятане не са 1 и 0. Вместо това, те разчитат на частици, които могат да представят множество състояния наведнъж с по-малко енергия. Това им позволява да извършват аритметични операции много по-ефективно.

Затова, разбиването на сегашната криптографска защита не би било предизвикателство за един достатъчно мощен и оптимизиран квантов компютър. А такъв ни предстои да видим в рамките на следващите десетилетия.

Защо трябва да се притесняваме 

Както сайтът на Post-Quantum Cryptography (клон на криптографията, разучаващ устойчиви на квантово пресмятане алгоритми) казва:

Представете си, че са изминали 15 години от днес, и някой е създал огромен квантов компютър. Повечето текущи алгоритми за криптиране са неизползваеми – или по-точно не са защитени от изчислителната мощност на квантовите компютри. Какво правим?

Казано по друг начин – специалисти от цял свят приканват да не чакаме докато стане прекалено късно и да започнем изграждането на устойчиви на квантова изчислителна мощност алгоритми за криптиране, които да са съвместими с процесорите от нашето съвремие.

От страна на индустрията, вече се предлагат решения, които се смятат за устойчиви. Бавно, но сигурно, тяхното стандартизиране и внедряване се случва докато четете този текст. Но, докато то не стане факт, треперете в очакване.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button