Как една снимка може да се превърне в средство за копиране на отпечатъци

Никога, никога, никога не снимайте предната част на пръстите на ръцете си – защото от снимката могат да бъдат направени копия на отпечатъците ви

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:34 ч.

Ако обичате да се снимате, показвайки знака за мир (или победа) с ръцете си, спрете да го правите. Или поне не публикувайте тези свои снимки онлайн. Причината: с подходяща обработка, тези снимки могат да бъдат използвани за репродуциране на отпечатъците ви – и съответно, за достъп до всичко, което може да бъде достъпено с тях. Например – телефонът ви може да бъде отключен.

(Между другото, ако не знаете какво представлява знакът за мир/победа – вижте снимката по-горе)

Учени от японския Национален Институт по Информатика (НИИ) са успели да направят точно това. Копието на отпечатъците е създадено от снимка, направена със смартфон от около 3 метра разстояние.

Разбира се, има условия – за пресъздаването на отпечатъци фокусът трябва да бъде именно върху пръстите на снимания, а светлината трябва да бъде достатъчно ясна.

Трябва ли да се притеснявате? Да, разбира се. Макар и трудно – пресъздаването на отпечатъци може да бъде осъществено. „Ако вземем 100 снимки на снимки на хора, които показват знака за мир към камерата, около 30% ще пасват на условията, необходими за пресъздаване на отпечатъците им,“ твърди президентът на компанията за верифициране на биометрични данни Vkansee Джейсън Чайкин.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Exit mobile version