Как да защитим информацията на лаптопа си от кражба?

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:50 ч.

Повечето хора използват не повече от две електронни устройства – смартфон и лаптоп. В личен план нищо не боли повече от загубата на телефон, но пък загубата на работен лаптоп може да се окаже катастрофална в професионално отношение. Колко защитен следва да бъде лаптопът ви се определя от това колко ценна е информацията на него и до какви последици може да доведе загубата ѝ. Редица отрасли като журналистика, отбрана, право, финанси и медицина дори предвиждат наказания, ако позволите неволното ѝ попадане в чужди ръце, а за останалите, най-малкото с което ще се отървете, е мъмрене от шефа.

Ето защо ви предлагаме 8 стъпки за предпазване на лаптопа си от злоупотреба.

1. Съхранявайте възможно най-малък обем информация на твърдия диск на лаптопа.

Освен офис пакет и няколко полезни софтуера, един лаптоп наистина няма нужда от повече. Важните данни съхранявайте в облака или на десктоп компютъра си, а когато е необходимо, се логвайте дистанционно с подходящия софтуер. Повярвайте ни, това е вариантът с най-малко главоболия.

2. Поставете системна парола на лаптопа си.

Тя няма да ви защити напълно, но може да забави неопитните престъпници в случай на кражба. Това ще ви даде време за реакция и спокойствието, че не всичко е изгубено.

3. Създайте отделен дял с важната информация и го криптирайте.

Да предположим, че попаднете на истински „професионалисти“. Те първо ще пробват да се логнат с guest account (ако сте забравили да изключите тази опция при създаването на системна парола), а после ще инсталират друга операционна система (като Linux например), само и само да се доберат до информацията на диска. В такива случаи няма по-добра защита от криптирането. Използвайте софтуери за криптиране, като DESlock, VeraCrypt, или вградения към Windows BitLocker. Повечето подобни софтуери позволяват създаването на крипто-контейнери, криптирани дялове или цялостно криптиране на диска. Както дяловете, така и контейнерите са напълно недостъпни без парола, но при контейнерите получавате допълнително удобство. То идва под формата на виртуално устройство, съдържащо цялата криптирана информация, което лесно се закача и откача от лаптопа при активиране на софтуера.

4. Архивирайте и криптирайте отделни папки.

В случай, че криптирането на цял дял не е това, от което имате нужда, използвайте програми като 7Zip и AxCrypt. Те са леки, удобни и бързи и позволяват компресирането и критпирането на немалък обем данни.

5. Качете информацията в облака.

Малко неща могат да изкарат целеустремения докторант от равновесие. Загубата на 100 страници научен труд в някой междуградски автобус със сигурност е едно от тях. Ето защо е абсолютно наложително да използвате облачни услуги за съхранение на информацията си, била тя работна или лична. Вариантите са безбройни: Google Drive, Dropbox, OneDrive или дори собствен облак. Всички те гарантират, че информацията ви няма да изчезне при физически инцидент с лаптопа ви – обещание, което не може да очаквате от крадците.

6. Използвайте биометрична защита за достъп.

Някои модели лаптопи притежават вграден четец за пръстов отпечатък и позволяват само на собственика му да го отвори. Други имат инсталиран софтуер за лицево или ирис разпознаване през вградената уеб-камера на лаптопа. За съжаление биометричните защити все още не са на нужното ниво, затова ги използвайте като допълнителна, а не основна протекция. Пръстовият отпечатък и лицевото разпознване са интегрирани в последната версия на Windows като Windows Hello, а лаптопът трябва да има Intel RealSense-съвместима камера и добър сензор за пръстов отпечатък, за да получите качествена услуга.

7. Използвайте телефона си като устройство за двуфакторна автентификация.

Можете да направите това с програма, като ESET Secure Authentication, Rohos Logon Key, който предоставя добър избор от начини за допълнителна автентификация при достъп до лаптопа ви. Отключващото USB устройство в комбинация със софтуер е друг нелош вариант, който винаги е под ръка. Буквално. Защото го носите на ключодържателя си. За тази опция използвайте KeyLok и USB Raptor.

8. Инсталирайте проследяващ софтуер.

Като крайна, но спасителна мярка, можете да инсталирате програма, която позволява да локализирате липсващия лаптоп. Сред другите функции на подобни софтуери е дистанционно включване на уеб-камерата и дистанционно тотално изтриване на информацията. Windows 10 също поддържа функцията Find My Device, но чрез нея не можете да извършите отдалечено изтриване на данни.

Както винаги предпазните мерки, които ще вземете, са въпрос на личен избор. Но дори и да не предприемете нищо, поне не излизайте „на по бира след работа“ с работния лаптоп.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Exit mobile version