Cybersec NewsЛични данниПолезни съвети

Как да не разбият сърцето (и банковата ви сметка) на Свети Валентин

Над 21 000 души са станали жертви на онлайн измама в сайтове за запознанства само в САЩ и само през 2018 г. Част от тях са загубили спестяванията си. Ето как любовта да не ви струва банковата сметка

Живеем в забързан свят, в който намирането на истинската любов е дейност, която се измества все повече онлайн. Това обяснява бума на приложения като Tinder, Hinge, Bimble и т.н. И бума на използването им като средство за онлайн измама и възползване от тези, които наистина търсят своята половинка.

Според доклад на FBR за 2019 г., измамите, свързани с романтични предложения и връзки са втори в класацията за нанесли най-много щети – общо 500 млн. USD – на потребителите от САЩ. Например, дама е била излъгана с 546 хил. USD, а господин – с 732 хил. CAD (канадски долара). Не малка част от жертвите се разделят с всичките си спестявания, а някои – дори задлъжняват, за да изпълнят прищевките на мнимите си онлайн любовници.

А какъв по-хубав ден да започнете да се защитавате от подобни онлайн измамници от денят на любовта – Свети Валентин. Ето за какво да внимавате.

Снимки

Много онлайн измамници използват фалшиви снимки, включително от банки за изображения с модели. Ако някоя снимка ви изглежда твърде красива или нагласена – то най-вероятно е. За да се убедите в искреността на човека отсреща, помолете го за семейна снимка. Ще им е трудно да намерят манекена в такава среда. Дори и да получите такава снимка, пак имайте едно на ум – не малко хора споделят доброволно личните си снимки, които в последствие са преизползвани от измамници.

Винаги може да проверите източника на една снимка, като отидете на images.google.com, кликнете на иконката с фотоапарат и потърсите изпратеното ви изображение. И ще видите дали то не е качено някъде другаде в интернет – било то в сайт, профил в социална мрежа (на друг човек) и т.н.

Бързо изповядване в любов

Ако някой ви се обясни в любов на третия чат (или твърде скоро, след като те започнали комуникация), то алармите в главата ви трябва да зазвънят веднага. Измамниците ще се опитат да задълбочат „връзката“ си с вас колкото се може по-бързо. Тяхното време е пари (буквално) и ако вие няма да напълните портфейлите им, ще предпочетат да потърсят пари при други жертви.

Прехвърляне на разговора на друго място

Друга аларма за вас трябва да бъде опита на човека отсреща да ви изкара от сигурността на платформата, в която комуникирате. Например, да прехвърли чата ви от Tinder към Viber (или друга програма). Замислете се – така най-малкото те ще имат вашия телефонен номер.

Никога не са налични за среща

Измамниците обичат да се представят за професионалисти, успели в кариерата си. Те твърдят, че често пътуват за дълго, което им дава възможност за алиби при отказ за среща. Ако всеки път получавате оправдание при покана за среща, имайте едно на ум.

Странен изказ

Нигерийските принцове така и не научиха английски език – или поне не го говорят на достатъчно добро ниво. Естествено, на всеки може да се случи да допусне тайпо или техническа грешка. Но, ако в диалога ви преобладават неправилни фрази, неточен или развален изказ и т.н. – започвайте да се съмнявате.

Искане за пари

В момента, в който някой поиска пари от вас, просто на база онлайн разговора ви, вече е почти ясно, че сте на път да станете жертва на онлайн измама (освен, ако не познавате наистина добре човека, разбира се). Обикновено, измамниците започват с искане за дребни суми – за лекарства, ремонт на колата и др. Ако им „върже“ и дадете заема, ще продължат с исканията, а мизата ще се вдига. Историята познава случаи, в които може да ви поискат пари, за да спасят затъващия си бизнес.

Затова – факт е, че отношенията се градят на доверието между двете страни. Но, преди да дадете това доверие, имайте едно на ум и проверете човека, с който говорите. Възползвайте се от предимствата на интернет в това отношение, не се свенете от една разходка в социалните медии. Може да ви спести много неприятности.

Покажи още
Back to top button