Бързи новиниКибератаки

Измамници заливат платформата за „социални продажби“ Depop

Скамъри (или измамници, бел. авт.) прилъгват неподозиращи потребители в платформата за „социални продажби на дребно“ Depop.

Как работи измамата?

Хакерите следват познат модел на действие:

  1. Хакват акаунт на потребител, без собственикът да разбере за това. Обикновено жертвите са млади жени, с положителни отзиви на продавачи, които са занемарили профилите си.
  2. Хакерите добавят продукти с висока стойност, като ги предлагат много изгодно. Най-често става въпрос за Nintendo Switche, Apple AirPods и др. подобни. Продуктите са качени със снимки, откраднати от други реални потребители.
  3. За покупката се изисква директен банков превод, а купувачът… никога не получава платената стока.

Множество предупреждения

Потребител на платформата, Джулия Хамилтън, споделя пред Vice, че многократно е изпращала сигнали са случващото се до Depop. Тя е приела разобличаването на измамниците за своя мисия и от февруари насам е докладвала около 100 scam-измами.

Тъй като е получавала само автоматични отговори от платформата, тя е започнала да отправя предупреждения към самите потребители.

Позицията на компанията

От Depop отричат да имат сериозно нарушение на сигурността. Съобщават, че всеки получен сигнал е бил разгледан в рамките на 24 часа от получаването му, а фалшивите акаунти – деактивирани.

Depop е една от най-популярните платформи за препродажба в света с около 15 млн. активни потребители. За разлика от конкурентите си, поставя сравнително лежерни изисквания към потребителите: не е нужно да се използва истинско име и няма двуфакторна автентикация.

В заключение:

Пазете се от оферти, които звучат твърде добре, за да са истина. Ако някоя оферта ви изглежда твърде хубава, за да е истина, то най-вероятно не е.

Прочетете повече по темата тук

 

В рубриката Бързи новини подбираме водещи заглавия за вас и споделяме линкове към външни публикации. 

Покажи още
Back to top button