Изхвърлете китайските телефони

Призивът е на литовското правителство, след шпионски разкрития срещу Xiaomi, Huawei и OnePlus

Министерството на отбраната на Литва призовава гражданите си да не купуват китайски смартфони, а тези, които имат такива – да ги „изхвърлят“.

Причина за това е изявлението на литовския държавен орган за киберсигурност, че водещ модел смартфон на компания Xiaomi, има вградена способност да открива и цензурира фрази като „Свободен Тибет“, „Да живее независимостта на Тайван“ или „Движение за демокрация“.

Общо 449 термина вероятно са цензурирани от системните приложения на устройства на Xiaomi, включително интернет браузъра по подразбиране. Смята се, че списъкът се актуализира постоянно.

В официално изявление, изпратено до Ройтерс на 22 септември 2021 г.,  Xiaomi  отрече категорично да е цензурирала потребители в ЕС или да има планове да го прави, Интересен факт обаче е, че не беше отречено наличието такава възможност в продуктите на компанията.

Твърди се, че тази функция е изключена за потребителите на Xiaomi Mi 10T 5G от Европейския съюз, но въпреки това все още съществува.

Обвиненията към Xiaomi във връзка с нарушаване на поверителността не са нови, нито изненадващи. Разследване на Forbes от преди една година разкри, че китайските телефони шпионират потребителите си.  Дупка в сигурността беше открита и в Huawei P40 5G. И двете компании тогава отрекоха твърденията.

Последните разкрития на литовския държавен орган за киберсигурност обхващат още един модел смартфон от китайски производител – OnePlus 8T 5G.

Гражданите на ЕС се ползват от комфорта, който им осигурява Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз (GDPR) – всички производители, които продават продуктите си на територията на Съюза са длъжни да го спазват.

Ако се стигне до налагане на санкции, подобни на тези за Huawei, за още китайски марки смартфони, на пазара (поне в ЕС и САЩ) ще отсъстват истински привлекателни бюджетни алтернативи.

Exit mobile version