Истински ли са хаковете по филмите?

Съвременното кино и телевизия невинаги отразяват достоверно хакерските атаки

Хакерите са тема на все повече филми и сериали: не само като съпътстващ сюжет, но и като носеща основа на фабулата. Достатъчно е да споменем няколко заглавия като сериалите Mr. Robot и Hackerville, немския дългометражен филм WhoAmI или американския Blackhat.

Доколко обаче киното и телевизията отразяват достоверно реални киберзаплахи? Нека да разгледаме три сцени от популярни филми и сериали и да ги съпоставим с реалността.

Mr Robot


Сериалът Mr. Robot е известен с това, че показва реалистично начините, по които хакерите разбиват информационни системи и събират данни.

Конкретната сцена е чудесен пример за социално инженерство. Главният герой Елиът се обажда по телефона на жертвата си, представяйки се за банков служител. Елиът уведомява жертвата си, че сметката му е била компрометирана и от съображения за сигурност трябва да отговори на няколко въпроса. Със събраната по този начин информация (и използвайки софтуер за brute force атаки) Елиът може да разбие паролата на жертвата си.

Социалното инженерство е един от основните методи, с които хакерите работят. Повечето хора избират лесни за отгатване пароли, съдържащи имена на роднини, любим отбор или марка автомобил и т.н. Да не споменаваме факта, че част от тях все още използват най-лесната за познаване парола в света: 123456.

Събирайки информация за жертвите си, хакерите могат да открият паролите им и да получат достъп до тяхната електронна поща, социални мрежи, банкови сметки и т.н.

Hackers

Тази сцена от класиката „Хакери“ днес изглежда смехотворно, въпреки че хакването на кораби е напълно възможно. Сцената, както всъщност и целият филм, залагат основно на красиви графики и визуализации, които нямат нищо общо с инструментите, с които работят хакерите в средата на 90-те години.

Целта на продуцентите не е била да гонят реализъм, а да покажат по забавен начин на публиката нещо ново и непознато за тях. Което не означава, че хакването на кораби е невъзможно. Всъщност то би могло да се окаже доста лесно, ако се вярва на доклад на компанията за информационна сигурност PenTest Partners.

Анализаторите й посочват, че комуникационните системи на някои кораби са достъпни през интернет, а данните за достъп до тях са елементарни за отгатване (буквално admin/1234). По този начин може да бъде манипулирана GPS системата на кораба, което би могло да доведе до сериозни проблеми и дори корабокрушение. Компанията е публикувала и карта на уязвими плавателни съдове и тяхното местоположение в реално време.

Castle

В тази сцена от популярния сериал „Касъл“ има и достоверни неща: например факта, че се използва RAT (Remote Administration Tool), за да бъде хакната информационна система. Като цяло обаче художествената измислица задминава фактите. Неслучайно видеото в Youtube е кръстено с ироничното „Най-достоверната сцена с хакване, снимана някога“).

Трудно е да се „забави“ засичането на IP адрес: то или е възможно, или не. Един добре обучен хакер използва технологии за анонимизиране на трафика, което намалява вероятността реалният му IP адрес да изтече.

Редно е да се отбележат и своеволията със софтуерния интерфейс, които показват хакването едва ли не като видеоигра, изпълнена с красиви изображения(включително и на котки), вместо скучно управление на софтуер и въвеждане на команди от терминала.

Exit mobile version