iOS 15 – краят на поверителността се отлага… за малко

Apple обяви в разгара на лятото (август 2021 г.), че планира да въведе нова и уникална система за наблюдение, базирана на криптография. Това би засегнало над 1 млрд. продадени iPhone. Очакваше се програмата да стартира с пускането на iOS 15 (вероятно в средата на септември⁠) и първоначално да обхване потребителите в САЩ.

Нововъведението беше представено като технология, която обогатява живота ви, като същевременно ви помага да останете в безопасност. Програмата акцентира върху защита от недоброжелатели онлайн и ограничаване разпространението на материали за сексуална злоупотреба с деца (CSAM).

Възникнаха притеснения обаче, че каквито и да са ползите от новата система на Apple, тя със сигурност ще предефинира кое принадлежи на вас и кое – на компанията.

Кой е новият момент

Задачата на новата система за наблюдение на Apple е да предотврати използването на облачните платформи на компанията за съхраняване на „дигитална контрабанда“.

Към момента, откриването на незаконни изображения, качени в облака, може да се осъществи чрез традиционно търсене сред данните, които вече сте предоставили за съхранение. Няма да се спираме на проблема, че става думи за „ровене“ сред личните файлове на милиарди хора – все пак засега облакът вижда само файловете, които сами сте качили в него.

Новият дизайн предвижда вашият телефон да извършва проверка от името на Apple, преди снимките ви дори да са достигнали до iCloud сървърите. Ако бъде открито „забранено съдържание“, органите на реда ще бъдат уведомени.

С други думи, ще се изтрие границата, която определя кои устройства работят за вас и кои – за Apple.

Създава се прецедент: Компания, която особено много държи на поверителността произвежда продукти, които „изневеряват“ на своите потребители и собственици. Възниква въпросът дали Apple ще може да контролира начина на прилагане на този прецедент. Ако тя може да реши дали произведените от нея телефони ще следят за нарушенията на собствениците им, то кой ще определя кое представлява нарушение … и как да се справи с него?

Пораждат се притеснения, че нововъведението може да бъде използвано за политически и користни цели.

Очакваме да видим дали ще бъде прекрачена тънката граница между наблюдение с цел предотвратяване на престъпления и цензура.

Доза оптимизъм?

Въз основа на обратна връзка от клиенти, застъпнически групи, изследователи и т.н., Apple реши да отдели допълнително време през следващите месеци, за да “събере информация и да направи подобрения”. Текущите намерения на компанията са да пусне „критично важните функции за безопасност на децата“ под формата на ъпдейти на iOS 15 по-късно през 2021 г.

Все пак, съществува вероятност Apple да прави текущите промени като прелюдия за преминаване към криптиране „от край до край“ на всичко, което съхранявате в iCloud.

Това би било много хубаво, но след пускането на новата система за наблюдение вече няма да има значение дали Apple някога ще активира end-to-end криптиране, защото вашият iPhone ще докладва съдържанието си, преди криптиращите ключове да бъдат използвани.

Exit mobile version