ИНТЕРПОЛ предупреждава за увеличаване на броя ransomware-атаки срещу болници

ИНТЕРПОЛ е поредната организация, която предупреди болниците за кибератаки, които могат да доведат до принудително спиране на дейността им в условията на пандемия.

Организацията наблюдава нарастване броя на опитите на киберпрестъпници да блокират критични болнични системи, дори в текущото глобално извънредно положение. Новината не е изненада, въпреки обещанието на различни хакерски организации, че няма да има атаки срещу здравни и медицински организации по време на пандемията.

Вълната предупреждения бе подета от Microsoft, която обяви, че е започнала да изпраща таргетирани сигнали до десетки болници за уязвими публични VPN устройства. Според компанията, тези устройства могат да бъдат използвани за разпространението на ransomware-атаки.

ИНТЕРПОЛ, от своя страна, чрез екипа си Cybercrime Threat Response (CTR), работи в тясна връзка с помощни органи и правоприлагащи организации от ЕС. Целта е смекчаване на последствията и защита от такива атаки, които, насочени към болници, дори могат директно да причинят смърт в днешната безпрецедентна ситуация.

ИНТЕРПОЛ препоръчва на болниците и лечебните заведения винаги да актуализират софтуера и хардуера си и да архивират данните си на офлайн устройства за съхранение, с цел блокиране на потенциалните атаки.

Прочетете повече по темата тук

 

В рубриката Бързи новини подбираме водещи заглавия за вас и споделяме линкове към външни публикации. 

Exit mobile version