Инструмент за наблюдение на Firefox информира потребителите дали са хакнати

Инструментът на Firefox ще бъде пуснат в експлоатация следващата седмица. Той цели да предупреждава потребителите ако имейлът им е компрометиран.

Миналата година бе съобщено, че Mozilla Foundation планира да обедини сили с HaveIBeenPwned.com (HIBP) – популярен сайт за уведомяване при компрометиране на лични данни.

Целта на колаборацията е да се изпращат предупреждения на потребителите директно в браузъра, в случай, че бъде посетен уебсайт, който е бил компрометиран. Потребителите ще получават и уведомление дали идентификационните им данни са били част от изтичането на информация.

Тази опция за информиране при нередности вече е факт, но в малко по-различен формат.

Have You Been Pwned?

Firefox обяви стартирането на уебсайт, наречен The Firefox Monitor, който ще информира потребителя ако неговият имейл адрес е изтекъл онлайн или е станал част от пробив в сайт, в са използвани входни данни включващи имейл и парола. Както беше обявено, услугата работи в партньорство с HaveIBeenPwned (HIBP) и компанията за IT сигурност Cloudflare.

Новината бе съобщена на 25 юни 2018 г., но сайтът все още е в процес на разработка.

За потребителите, които се притесняват, че личните им данни сега биха изтекли в друга посока при проверката, от Mozilla обявиха, че са разработили начин, чрез който проверката ще става без личните данни да напускат браузъра.

От това, което нашия екип научи, разбрахме, че най-вероятно проверката ще става чрез изчисляването на hash стойност. След това, тя ще бъде изпращана за проверка към сайта и ако съвпадне с друга стойност в базата данни, то вие ще бъдете уведомени. Изпратените hash данни няма да бъдат запазвани.

През следващата седмица Mozilla ще покани поне 250 000 потребители, които ще могат да се възползват от услугата. Ако сте потребител на Firefox, не забравяйте да посетите The Firefox Monitor следващата седмица.

Това наистина е чудесна новина за потребителите, чиито идентификационни данни са компрометирани, но те няма да разберат до момента, в който информацията им бива използвана за злонамерени цели.

Що се отнася до уеб сайтовете, за тях това е „лоша“ новина, която може да ги накара да вложат повече  ресурси в мерки за сигурност, които биха им спестили това неудобство.

Как да направите личните си данни по-трудни за кражба

Какво можете да направите, за да избегнете изтичане на идентификационни данни, които използвате в различни уеб сайтове. (Форуми, Онлайн Магазини и т.н.)?

За съжаление, единственото което можете да направите е да не използвате една и съща парола за вход в различни уеб приложения. Добра практика е използването на различна парола за всяка уеб услуга. За да ви е по-лесно запомнянето, ще ви предложим следния пример:

Разделете паролите, които използвате на две части.

Така ако основната част на паролата ви е “password” (никога не използвайте такава основна част ;) ), и посещавате сайт freedomonline.bg.

То паролата ви за вход би могла да изглежда по следния начин:

password_fr33d0mOnline

Надяваме се, че схванахте идеята.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Exit mobile version