Cybersec NewsБързи новини

Хакерски атаки може да струват на SBTech 30 млн. USD за неустойки, застраховки и възстановяване на щети

Пробивът в сигурността на компанията стана причина за преразглеждане на потенциалното ѝ сливане с конкурентна платформа DraftKings

Редица хакерски атаки станаха причина сайтове на клиенти на софтуерната компания SBTech да бъдат недостъпни повече от седмица. Сред засегнатите организации са Oregon Lottery, BetAmerica, Golden Nugget и Resorts – все компании, които предлагат онлайн залози.

 Щетите за SBTech се оценяват на около 30 млн. USD, сред които неустойки за клиентите си, кибезастраховка и др. (вижте пълния списък по-долу). Средствата ще бъдат заделени в специална ескроу сметка до уреждането на претенциите на засегнатите страни.

Какво се е случило всъщност?

Каква точно е атаката все още не е потвърдено, но признаците сочат, че става дума за опит за изнудване за откуп. „Инцидентът“ се е случил на 27 март и е довел до принудителното спиране на стотици клиенти на SBTech. Част от услугите за клиентите на компанията извън САЩ бяха възстановени в рамките на седмица по-късно. Одобрение от страна на американският хазартен регулатор забави рестартирането им в САЩ.

Ключов момент

Като част от действията за потушаване на щетите, SBTech е принудена да задели 30 млн. USD в специална ескроу сметка. От тях 10 млн. USD ще са в брой, а 20 млн. USD под формата на акции на компанията. SBTech няма да може да оперира със средствата в рамките на поне 2 години, тъй като сметката ще е под специален контрол на банката и ще може да се използва само за действия, свързани с инцидентите.

Компанията се съгласи да направи това като част от договорените условия за придобиване ѝ от Diamond Eagle Acquisition Corporation (DEAC).

Освен SBTech, DAEC придобиват и конкурентна платформа DraftKings, като планира да обедини двете компании съвсем скоро. Някои източници смятат, че атаката има общо с тези сделки.

Акционерите на DEAC трябваше да одобрят придобиването на SBTech тази на 9 април, но предвид създалата се ситуация, DEAC забави решението до 23 април, за да даде на акционерите време да преразгледат условията.

Покажи още
Back to top button